Psikoloji Konu Anlatımı ve İçeriği
19 Temmuz 2024

Psikoloji Konu Anlatımı ve İçeriği

Psikoloji Konu Anlatımı

Psikoloji, canlıların davranışlarını inceleyip yorumlayan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, bireylerin zihinsel süreçlerini ve davranışlarını anlamayı hedefler. Psikolojideki temel konulardan biri öğrenmedir. Yaşantı ve tekrarlar sonucunda oluşan davranışlarda meydana gelen değişikliklere öğrenme denir. Yaşantı olmadan öğrenme gerçekleşemez ve öğrenme, sürekli tekrarlandığı zaman kalıcı hale gelir.

Öğrenme Türleri

Deneme Yanılma Yoluyla Öğrenme

Bu öğrenme şeklinde sürekli tekrarlar ve denemeler vardır. Tekrarlar sonucunda yeni davranış şekilleri kazanılır. Yapılan denemeler sırasında kişi olumlu davranışlarını sürdürürken, olumsuz olan davranışlarını bir daha tekrarlamaz. Bu yöntem, kişinin hata yapmasını önleyen bir öğrenme metodu olarak geri döner. Örneğin, bir fırın düğmelerini ele alalım: Deneme yanılma yöntemi ile sıcaklıkların ve hangi ayarda ne pişirilebildiği zamanla öğrenilip hata payı azalır.

Motor Öğrenme

Bu öğrenme yöntemi, kasların tekrarlar şeklinde çalıştırılması ve beden hareketlerine bazı becerilerin eklenmesi esasına dayanır. Jimnastik hareketlerinin belirli kurallar çerçevesinde yapılması motor öğrenme ile alakalıdır.

Bilişsel Öğrenme

Bilişsel öğrenme, kendi içinde alt gruplara ayrılır:

  • Kavrayış Yoluyla Öğrenme: Bu öğrenmede sorunlar zihin yoluyla çözülür. Olaylar arasındaki ilişkilerin tamamı, bütünü görülerek öğrenme gerçekleşir.
  • Model Olarak Öğrenme: Bu öğrenmede taklit etme söz konusudur. Bazı davranışlar ancak başkaları taklit edilerek ya da davranışları örnek alınarak öğrenilir. Bu öğrenmede gözlem yapmak oldukça önemli bir yer tutar.
  • Sözel Öğrenme: Kişilerin nesneler için kullandıkları sözcükler yardımı ile kavramların kazanılıp sözel olarak anlatılması sayesinde olan öğrenmedir.

Koşullanma Yoluyla Öğrenme

Psikoloji konu anlatımı dahilinde yer alan koşullanma yoluyla öğrenme, ödül ve ceza yöntemleri kullanılarak meydana getirilir. Canlı, başlarda bazı olaylar karşısında tepki göstermediği halde, herhangi bir uyaranın etkisiyle tepki göstermeye başladığında yapılan öğrenmedir. İki çeşit koşullanma vardır: Klasik koşullanma ve edimsel koşullanma.

  • Klasik Koşullanma: Bu koşullanma türünde, ilk zamanlar nötr olan herhangi bir uyarıcı ile ödül veya ceza aynı anda verilir. İlk zamanlar nötr olan bu uyarıcı, ödül ve cezanın yerine geçerek canlıyı tepki vermeye yönlendirir.
  • Edimsel Koşullanma: Canlı bu koşullanma türünde, rastlantı sonucu yaptığı uygun davranışa ödül ve ceza uygulaması ile pekiştirilerek davranışı öğrenir.

Klasik Koşullanma ile Edimsel Koşullanma Arasındaki Farklar

  • Klasik koşullanmada ödül ve cezalar, yapılan olumlu ya da olumsuz davranışlardan önce verilirken, edimsel koşullanmada ise istenilen davranıştan sonra verilir.
  • Klasik koşullanmada uyarıcılar ve davranışlar bellidir. Edimsel koşullanmada rastlantı sonucu yapılan davranışlar şekillendirilmeye çalışılır.
  • Klasik koşullanmada her durumda pekiştirme yapılırken, edimsel koşullanmada uygun olan davranışlar için pekiştirme yapılır.

Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler

Öğrenme süreci, çeşitli faktörler tarafından etkilenir. Bu faktörlerin başında bireysel farklılıklar, çevresel etmenler, motivasyon ve öğrenme teknikleri gibi unsurlar gelir. Bireysel farklılıklar, her bireyin öğrenme kapasitesi ve tarzının farklı olmasından kaynaklanır. Çevresel etmenler, öğrenme ortamının düzeni, araç ve gereçlerin yeterliliği gibi unsurları içerir. Motivasyon, öğrenme sürecinde bireyin isteğini ve ilgisini artıran önemli bir faktördür. Öğrenme teknikleri ise, bireyin bilgiyi nasıl en iyi şekilde alıp kullanabileceğini belirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Geometri Konu Anlatımı ve Testleri

Geometri Konu Anlatımı ve Testleri

Sindirim Sistemi Konu Anlatımı

Sindirim Sistemi Konu Anlatımı

9 Sınıf Matematik Konu Anlatımı

9 Sınıf Matematik Konu Anlatımı

4 Sınıf Konu Anlatımı

4 Sınıf Konu Anlatımı

Karekök Konu Anlatımı ve İçeriği

Karekök Konu Anlatımı ve İçeriği