Psikoloji Konu AnlatımıPsikoloji, canlıların davranışlarını inceleyip yorumlayan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, bireylerin zihinsel süreçlerini ve davranışlarını anlamayı hedefler. Psikolojideki temel konulardan biri öğrenmedir. Yaşantı ve tekrarlar sonucunda oluşan davranışlarda meydana gelen değişikliklere öğrenme denir. Yaşantı olmadan öğrenme gerçekleşemez ve öğrenme, sürekli tekrarlandığı zaman kalıcı hale gelir. Öğrenme TürleriDeneme Yanılma Yoluyla ÖğrenmeBu öğrenme şeklinde sürekli tekrarlar ve denemeler vardır. Tekrarlar sonucunda yeni davranış şekilleri kazanılır. Yapılan denemeler sırasında kişi olumlu davranışlarını sürdürürken, olumsuz olan davranışlarını bir daha tekrarlamaz. Bu yöntem, kişinin hata yapmasını önleyen bir öğrenme metodu olarak geri döner. Örneğin, bir fırın düğmelerini ele alalım: Deneme yanılma yöntemi ile sıcaklıkların ve hangi ayarda ne pişirilebildiği zamanla öğrenilip hata payı azalır. Motor ÖğrenmeBu öğrenme yöntemi, kasların tekrarlar şeklinde çalıştırılması ve beden hareketlerine bazı becerilerin eklenmesi esasına dayanır. Jimnastik hareketlerinin belirli kurallar çerçevesinde yapılması motor öğrenme ile alakalıdır. Bilişsel ÖğrenmeBilişsel öğrenme, kendi içinde alt gruplara ayrılır:
Koşullanma Yoluyla ÖğrenmePsikoloji konu anlatımı dahilinde yer alan koşullanma yoluyla öğrenme, ödül ve ceza yöntemleri kullanılarak meydana getirilir. Canlı, başlarda bazı olaylar karşısında tepki göstermediği halde, herhangi bir uyaranın etkisiyle tepki göstermeye başladığında yapılan öğrenmedir. İki çeşit koşullanma vardır: Klasik koşullanma ve edimsel koşullanma.
Klasik Koşullanma ile Edimsel Koşullanma Arasındaki Farklar
Öğrenmeyi Etkileyen FaktörlerÖğrenme süreci, çeşitli faktörler tarafından etkilenir. Bu faktörlerin başında bireysel farklılıklar, çevresel etmenler, motivasyon ve öğrenme teknikleri gibi unsurlar gelir. Bireysel farklılıklar, her bireyin öğrenme kapasitesi ve tarzının farklı olmasından kaynaklanır. Çevresel etmenler, öğrenme ortamının düzeni, araç ve gereçlerin yeterliliği gibi unsurları içerir. Motivasyon, öğrenme sürecinde bireyin isteğini ve ilgisini artıran önemli bir faktördür. Öğrenme teknikleri ise, bireyin bilgiyi nasıl en iyi şekilde alıp kullanabileceğini belirler. |
Psikoloji dersinde bahsedilen öğrenme türlerinden deneme yanılma yoluyla öğrenmeyi gerçekten yaşayan var mı? Özellikle bir şeyi deneme yanılma yöntemiyle öğrendiğinizde, kalıcı olduğunu fark ettiniz mi? Örneğin, fırın düğmeleriyle ilgili deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?
Cevap yazAfra hanım, deneme yanılma yoluyla öğrenme gerçekten oldukça etkili bir yöntemdir. Kendi deneyimlerimden de örnek vermem gerekirse, fırın düğmeleri konusunda ben de bu yöntemi kullanarak öğrendim. İlk başta hangi düğmenin ne işe yaradığını bilmiyordum ve doğru ısı ayarını bulmakta zorluk çekiyordum. Ancak birkaç deneme ve yanılmadan sonra doğru ayarları bulmayı başardım. Bu süreçte yaptığım hatalar sayesinde hangi düğmenin ne işe yaradığını ve hangi ısı ayarının en uygun olduğunu kalıcı bir şekilde öğrendim. Deneme yanılma yöntemi, öğrenmeyi daha kalıcı hale getirdiği için gerçekten etkili bir yöntemdir.