Zarflar Konu Anlatımı, Zarflar bir diğer adıyla belirteçler cümlede yüklemin anlamını (fiil ve fiilimsi) zaman,durum, miktar, yer-yön ve soru yoluyla sınırlandıran, kısan, güçlendiren sözcüklerdir.
Zarflar Konu Anlatımı ve Ders Konuları Nelerdir?
Zarflar; durum zarfı, zaman zarfı, yer-yön zarfı, miktar zarfı,soru zarfı, olmak üzere beş tanedir.
Zaman Zarfları: Fiil ve fiilimsileri zaman yönünden sınırlayan sözcüklerdir. "Ne Zaman" sorusuna cevap verir. Bir kelimeye "Ne zaman" sorusu sorulduğunda cevap alınmıyorsa o kelime isim olur. Örnek: Akşam teyzemlere gideceğiz. (Akşam sözcüğü fiile sorulan "ne zaman" sorusuna cevap verdiği için zaman zarfı olur.)
Durum Zarfları: Fiilleri ve fiilimsileri durum yönünden etkileyen kelimelerdir.. Fiile sorulan "nasıl" sorusuna cevap verir. İsme sorulan nasıl sorusuna cevap Bir kelime isme sorulan "nasıl" sorusuna cevap verirse niteleme sıfatı olur. Örnek: Sen çocuk doğdun, çocuk öleceksin. (Fiile sorulan nasıl sorusuna cevap verdiği için durum zarfı olur.)
Yer-Yön Zarfları: Fiilleri ve fiilimsileri yer-yön bakımından etki altına alan kelimelerdir. Nereye sorusuna cevap verir. Kelime ismi etkilerse sıfat, fiili etkilerse zarf, çekim eki alırsa isim olur. Örnek: Yukarı çıktı.(Fiili etkilediği için zarftır.) Örnek: Yukarıya çıktı. (Yukarı kelimesi ek aldığı için isim görevinde bulunuyor.)
Soru Zarfları: Fiilleri soru yoluyla belirten sözcüklerdir. Soru sözcüğü ismi etkilerse sıfat, fiili etkilerse zarf olur. Örnek: Niçin beni dinlemiyorsun? (Niçin sözcüğü zarf görevindedir.) Örnek: Ne bakıyorsun?
Miktar (Nicelik, Azlık-Çokluk) Zarfları: Fiilleri, fiilimsileri miktar yönünden tamamlayan kelimelerdir. Miktar anlamlı kelimeler, isimden önce gelirse sıfat; fiili, fiilimsiyi, sıfatı ve zarfı etkilerse miktar zarfı olur. Örnek: Çok yalvardı.( Fiili etkilediği için miktar zarfıdır.)
Zarflar cümlede fiillerin ve fiilimsilerin anlamlarını kısıtlar. Sadece miktar zarfları bunlardan ayrı olarak; niteleme sıfatlarını ve başka zarflarında anlamlarını da kısıtlar. Örnek: Pek hoş görünüyor. Örnek: Çok hoş çocuk.
Zarf Fiiller (Ulaç-Bağ Fiiller)
Anlatımda durum ve zaman zarfı olarak kullanılır. Örnek: Hiç durmadan konuşuyor. (Zaman Zarfı)
Örnek: Siz gelirken biz dönüyorduk. (Zaman Zarfı)