Sindirim Sistemi Konu Anlatımı
Sindirim Sistemi Konu Anlatımı, Sindirim, besin maddelerinin su ve enzimler yardımı ile en küçük yapıtaşlarına kadar parçalanmasıdır. Sindirim sistemi, ağızdan başlayıp anüste sona eren ve organ olarak ağız, yutak, yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, safra, karaciğer, ince ve kalın bağırsak, pankreas ve anüsten oluşan sistem bütününe verilen isimdir.
Sindirim sistemi konu anlatımı
Sindirim Şekilleri iki çeşittir. Bunlar; - Mekanik sindirim (Öğütme), besinlerin çiğneme ve kaş hareketleri ile küçük parçalara ayrılmasına denilmektedir.
- Kimyasal sindirim (Hidroliz), besinlerin salgılar yardımı ile parçalanması olayına denilmektedir.
Sindirim sistemi organları- Ağız, mekanik sindirim başlangıç noktasıdır.
- Yutak, besinlerin yemek borusuna iletilmesini sağlar.
- Yemek borusu, yapısındaki kaslar sayesinde besinlerin mideye iletimini sağlar.
- Mide, besinlerin parçalara ayrılması burada başlar. Mide öz suyu ile kimyasal sindirim başlamış olur.
- İnce bağırsak, yağların kimyasal sindirimi burada başlamış olur. Pankreas öz suyu ile yağ, protein ve karbonhidrat sindirimi tamamlamış olur.
- Kalın bağırsak, besinlerde kalan su burada emilir. Kalan posa anüse dışarı atılması için gönderilir.
- Anüs, besinlerin atık kısmının vücuttan atılması gerekir. Bu görevi anüs üstlenir.
23.01.2024 06:40:45
Sindirim Sistemi Konu Anlatımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|