{ "title": "Vektörler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Vektorler-Konu-Anlatimi-26786.jpg", "date": "21.01.2024 06:51:43", "author": "Zafer Satar", "article": [ { "article": "Vektörler konu anlatımı, Fizikte ve matematikte bir sayının yönüyle birlikte hesaba katılmasına vektör denir. Bilimin her alanında olduğu gibi fizikte de gözlem ve deneyler çok önemlidir. Vektörel formüllerin tamamı gözlemlenmiş veriler sayesinde hazırlanmıştır. Vektörler sadece kuvveti değil, bu kuvvetin etki ettiği yönü de hesaba katarak daha doğru işlemler yapmamızı sağlar. Vektörel olmayan sayılara ise skaler büyüklükler denir.

Skaler büyüklükler: bu tür büyüklükler için yönün bir önemi yoktur. Bir cismin kütlesinden bahsederken veya bir odanın sıcaklığını anlatmak istediğimizde skaler büyüklükleri kullanırız.

Vektörel büyüklükler: bu büyüklükler ise kuvvet ile yönünde önemli ve belirtilmek zorunda olduğu büyüklüklerdir. Hızlanma, ivmelenme, yer değiştirme gibi kavramları açıklarken vektörel sayıları kullanırız. Örneğin bir arabanın saatte 50 kilometre hızla gittiğini söylememiz yeterli olmaz. \"50 kilometre sağa gidiyor\" veya \"50 kilometre kuzeye doğru gidiyor\" gibi cümleler bize aracın hem hızını hem de yönünü bildirir. Bu sayede araç hakkında daha fazla bilgi sahibi olmuş oluruz. Vektörlerin gösteriminde dört şeye dikkat edilmelidir;
İki vektörün eşitliği: Vektörler konu anlatımı beş ana maddeden oluşur. Bunlardan ilki olan vektörlerin eşitliği, iki ayrı vektörün aynı yön ve doğrultuda eşit kuvvetlerde olmasına denir. Bir bisiklet yolunda aynı yöne doğru aynı hızda ilerleyen iki bisikletli arkadaşı düşünün. Bu durumda bu arkadaşlar birbirlerine eşit olacaktır. Vektörel anlatımda bu eşitliğe, iki vektörün eşitliği denir.

Bir vektörün negatifi: Bir A vektörü ile aynı kuvvete sahip fakat zıt yönlerde ilerleyen başka bir vektöre A vektörünün negatifi denir. Bu iki vektör yönleri dışında tamamen aynıdır ve toplamları sıfırdır.

Vektörlerin taşınması: Bir vektörün bütün özelliklerini koruyarak başka bir yere taşınmasına vektörlerin taşınması denir. Bu vektörlerin sadece doğrultusu değişebilir.

Vektörlerin toplanması: Vektörlerin toplanmasında yaygın olarak 2 yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki uç uca birleştirme yöntemidir. Bu yöntemle vektörler uç uca eklendikten sonra, ilk vektörün başından son vektörün sonuna kadar bir doğru çizilir ve bu doğru ikisinin toplamını verir. Diğer bir yöntem ise daha az pratik olduğundan vektörler konu anlatımına dahil değildir.

Vektörlerin çıkartılması: bu işlemi yapmak içinde uç uca ekleme yöntemi kullanılabilir. Yönün etkisi çıkartma işleminde daha net anlaşılmaktadır. Sağa yönelmiş bir vektörden sağa yönelmiş bir vektörü çıkarttığınızda, çıkarttığınız vektör ters yöne döner ve uç uca eklenir.
" } ] }