{ "title": "Üslü Sayılar Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Uslu-Sayilar-Konu-Anlatimi-81411.jpg", "date": "19.01.2024 18:06:24", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Üslü sayılar konu anlatımı, üslü sayılarda üs olarak yazılan sayı tabanın kaç kez yan yana çarpılacağını gösterir. Üslü sayılar bazı çok büyük ve çok küçük sayıların yazılmasında kullanılır ve daha avantaj sağladığı için tercih edilir. Kendine has kuralları sayesinde işlemler yapılır. Negatif üs bir tam sayının üssü eğer negatif bir sayı ise bu sayı kesirli olarak ifade edilir. Bu tarz sayılar yazılırken verilen sayı rasyonel sayının ters çevrilip yazılmasıyla gösterilir. Bu tarz negatif üsler de üs tabandaki sayıyı ters çevirmektir. Tabandaki sayıyı etkilemez.

Üslü sayıların özellikleri nelerdir?
Üslü sayılarda üssün, üssü alınırken taban sayısı aynı şekilde yazılır, üslerdeki sayılar çarpılarak tabana üs sayısı olarak yazılır. Üs sayılar çarpılırken işaretleri göz önüne almak ve işlem hatalarına sebebiyet vermemek için dikkat etmek gerekir.

Tek veya çift üsler
Rasyonel bir sayının kuvvetinde kuvvet pay ile paydaya dağılarak yazılır. Üslü sayılar konu anlatımı içinde bir diğer konu ise ondalık sayılarda üslü gösterilmesi ve işlemleridir. Diğer sayılarda olduğu gibi ondalık sayılarda da kurallar aynı şekilde uygulanır.

Çok büyük olan sayıların üslü sayı olarak gösterilmesi daha kısa ve pratik olduğu için tercih edilir, aksi taktirde çok fazla sıfırlara ihtiyaç duyulur. Bu nedenle çok büyük sayılar üslü sayı olarak gösterilir. Böyle sayılarda dikkat edilmesi gereken husus sayının son kısmında kaç adet sıfırın olduğudur. Sayı sonunda yer alan sıfırlar o kadar 10 üzerine kuvvet sayısı olarak yazılır.

Çok büyük sayılarda üslü sayılar kullanıldığı gibi çok küçük sayılarında yazılmasında üslü sayılar kullanılır.

Üslü sayılarda dört işlem

Üslü sayılarda toplama işlemi, eğer üslü sayılarda tabanlar ve üsler aynı ise bu sayılara üslü sayılar denir. Bu tarz üslü sayılarla toplama ya da çıkarma işlemi yapılırken benzer kat sayılar toplanır veya çıkarılır. Bulunan sonucun yanına üslü sayı yazılır. Baş katsayılar da toplanır ya da çıkarılır ve sonuca yazılır.

Üslü sayılarda çarpma işlemleri yapılırken, yapılan işlemde üsler farklı ve tabanlar aynı ise ortak taşanlardan birisi, taban olarak yazılır. Üsler ise toplanıp üs sayısı olarak yazılır.

Tabanlar farklı olup üsleri aynı ise tabanlar birbiri ile çarpılıp taban sayısı olarak yazılır, üsler aynı olduğundan ortak üssün biri üsse aynen yazılır. Taban sayıları da üs sayıları da faklı farklı olan sayılarda çapma işlemi yapılırken önce sayıların kuvveti alınır, sonra çarpma işlemleri yapılır.

Üslü sayılarda bölme işlemi, tabanları aynı olan üsleri ise farklı olan sayılarla işlem yapılırken ortak olan taban aynen tabana yazılır. Üsler ise birbirinden çıkarılıp üs sayısı olarak yazılır. Bu problemler çözülürken işaretlere çok dikkat edilmelidir.

Tabanları birbirinden farklı ancak üsleri aynı olan sayıları bölerken tabanlar bölme işlemi yapılıp tabana yazılır. Ortak olan üs ise taban sayısının üssü olarak yazılır. Tabanları da üsleri de birbirinden farklı olan üslü sayılarda, bölme işlemi yapılırken verilen üslü sayıların kuvvetleri alınır daha sonra ise bu sayılar da bölme işlemi yapılarak yazılır. Üslü sayılarda konu anlatımı geniş bir konu olup kurallarını iyi öğrenip işaretlere dikkat edilerek yapıldığı taktirde hata yapılmayacaktır.
" } ] }