{ "title": "Trigonometri Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Trigonometri-Konu-Anlatimi-13937.jpg", "date": "20.01.2024 01:56:49", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Trigonometri Konu Anlatımı; Trigonometri kelimesi kökeninin Yunan dilinden almıştır. Yunan dilinde üçgen trigon anlamına gelmektedir. Ölçüm ise metrio anlamını içerir. Bu iki kelimenin birleşmesi ile trigonometri kelimesi ortaya çıkmıştır. Trigonometri birimi üçgenlerin kenarları ile açılar arasındaki ilişkileri oluşturup ve değerlendirmek amacı ile kullanılır. Ay mı zamanda trigonometri ölçüm birimini Mısırlılar ve Babilliler de kullanılmıştır. Kullanım alanları ise arazi ölçümleri, yapılar, astronomi ve güneş saatinde trigonometri değerlerinden yararlanmıştır.

Trigonometri Konu Anlatımı ve Değerleri

Trigonometri dik kenarları a ve b hipotenüsü ise c olan bir ACB dik üçgeni çizilerek A köşesinin değeri x olarak ifade edilir. Bu çizilen üçgene ve açıya göre sinüs x; açısının karşısındaki dik kenarın hipotenüsü olan oranına açısının sinüsü olarak ifade edilir. Yani sin x=a/c. Kosinüs x; x açısının komşusundaki dik kenarın hipotenüse olan oranına x açısının kosinüsü adı verilir. Cos x=b/c. Tanjant x; x açısının karşısındaki dik kenarın komşusundaki dik kenarına olan oranına x açısının tanjant adı verilir. Tan x=a\\b. Kotanjant x; x açısının komşusundaki dik kenarın karşısındaki dik kenara olan oranına x açısının kotanjant adı verilir. Cot x=b/a. Tanjant ve kotanjant değerleri bir birlerinin tam tersi değerleri olarak bilinir.

Trigonometri Açı: Trigonometri de başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşmesi sonucu oluşan kümeye açı adı verilir. Bu ışınlara açının kenarları başlangıç noktasına ise açının köşesi adı verilir. Bir açının kenarlarından birinin başlangıç kenarı olarak kabul edilip diğerini ise bitim kenarı olarak kabul edilir. Bu iki kenar arasında elde edilen açıya yönlü açı adı verilir. Yönlü açılar adlandırılır iken önce başlangıç kenarı sonra ise bitim kenarı yazılır.

Trigonometri Açı Ölçü Birimleri: Trigonometrik bir açının ölçüsünün büyüklüğünü veya küçüklüğünü belirlemek için herhangi bir ölçü birimi ile tanımlanır. Trigonometrik açıyı ölçmek açının kolları arasındaki açıklığı ölçme anlamına gelmektedir. Trigonometri de açı ölçmek için iki birim kullanılır. Bu iki birim derece ve radyandır. Bir tam çember yayının 360 eş parçaya bölündüğü zaman her bir açının gördüğü merkez açı ölçüsüne derece denir. Radyan ise çemberdeki yarı çap uzunluğa eşit uzunlukta bir yayı gören merkez açı ölçüsüne ise radyan denilmektedir.

Trigonometri Esas Ölçüsü: Trigonometri de esas ölçü 0 ile 360 derece arasında olmaktadır. Açının birimi ne olursa olsun esas ölçü asla negatif olmamalıdır. Eğer açı derece cinsinden verilmiş ise pozitif açılarda açı 360 dereceye bölünerek elde edilen kalan ölçü esas ölçü olarak ifade edilir. Fakat derece cinsinden verilen açılar negatif yönlü açılar ise açının mutlak değeri alınır ve 360 dereceye bölünür. Bölünme sonucu elde edilen kalan 360 dereceden çıkartılarak esas ölçü bulunmuş olur. Radyan cinsinden verilirse açı verilen açılarda açının içerisinden 2p'nin katları atılır. Geriye kalan ölçü esas ölçü olarak alınır.

Trigonometrik Fonksiyonların Grafikleri: Trigonometrik fonksiyonların grafikleri çizilirken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. İlk olarak fonksiyonun esas periyodu bulunur. Bu esas periyoda uygun bir aralık seçilir. Seçilen bu aralıkta fonksiyonun değişim tablosu grafiği yapılır. Bu nedenle fonksiyonun gerçel sayılarda alacağı değerlerin tablosu kolaylıkla yapılmış olur. Seçilen bir periyotluk aralıkta fonksiyonun grafiği hazır hale gelmiş olur. Oluşan grafik fonksiyon periyodu aralığında tekrarlanacağı anlamına gelir.
" } ] }