{ "title": "Sosyoloji Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Sosyoloji-Konu-Anlatimi-95132.jpg", "date": "20.01.2024 13:05:39", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Sosyoloji Konu Anlatımı, kısaca toplum bilimi olarak da bilinmektedir. Sosyoloji toplumdaki örgütlenme ve grupları ve bunlar arasındaki oluşan her türlü değişimi ve gelişimi, olayları ve varoluşları kendine göre yöntemlerle ve araştırmalarla inceleyen pozitif bir sosyal bilimdir. Sosyoloji kendi başına bir bilimdir. Felsefeden ayrı olarak bir bilimdir. Bağımsız olmasının nedenleri; reform, Fransız ihtilali, aydınlanma, sanayi devrimi, rönesans, doğa bilimleri ve felsefi düşüncede oluşan gelişmelerdir. Sosyoloji ilk olarak 1839 yılında Aguste Comte tarafından kullanılmıştır. Fakat sosyolojinin yaygınlaşmasına ön ayak olan kişi İngiliz sosyolog Harbert Spenser'dır.

Sosyoloji Konu Anlatımı

Sosyolojinin Alanı, toplumu bütünlük çerçevesi içerisinde inceleme konusu yaparken ele aldığı konuların, toplum ve toplumun evreni, sosyal yapı, kültür, sosyal değişme ve toplumsal kurumlar adı altında toplanmaktadır.

Sosyolojide Toplum ve Toplumların Yeri, Belli bir kısımda, belli otoriteler bağlı olarak temel yaşamlarını korumak amacıyla sosyal ilişkilerini kuran topluluklara verilen addır. Farklı yaşam tarzları, toplumların kendilerine ait kültürlerini ortaya koyar. Toplumlar arasında farklılıklar gözlemlenmektedir. Cemaat ve Cemiyet olarak ikiye ayrılan sosyal ilişki niteliği vardır. Cemaat ortak ilişkinin, ortak mülkiyetin, biz duygusunun hâkim olduğu, adetlere törelere bağlı olarak yaşanılan alanlardır. Köy topluluklarını anlatır. Cemiyet ise çıkarların hâkim olduğu, bireysel mülkiyetin ve bireysel iradenin görüldüğü toplumun resmi yollardan yazılı kurallara göre sağlandığı şehir topluluklarına denir.

Sosyolojide Kültür, bir toplumun kendine özgü yaşama felsefesinin ifade biçimidir. Davranış, sanat, inanç, hukuk, töre, bilgi ve bunun gibi şeyler toplumun kültürünü oluşturmaktadır. Kültür unsurlarıyla birlikte kişilerin eseridir. Kültür denildiğinde akla nasıl insan geliyorsa, insanın olmadığı yerde de kültür olamaz. Kültür zamana göre değişimler gösterebilir. Toplumdan topluma farklılıklar gösterebilir. Bütünleştirici bir yapısal vardır. Aynı dili konuşan, vatanın koruyan, inançların aynı olası kültürel bir birliktir. Sosyolojide kültür, alt kültür, kültürleşme, kültürlenme, kültürel yozlaşma, kültürel değişme, kültürel şok diye kavramlara ayrılmaktadır.

Sosyolojide Toplumsal Kurumlar, toplumdaki ortak ve temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik sosyal ilişkilerin ortaya çıkmasına denir. Bu kurumlar toplumda değerlere göre değişim göstermektedir. Bu farklılıkların olmasıyla toplumsal farklılıklarda oluşur. Çünkü toplumsal kurumlar, toplumu şekillendiren en önemli unsurların başında gelmektedir.

Toplumsal Kurumların Temel Özellikleri, her toplumda vardır. Ancak toplumdan topluma zamanla değişmektedir. Bu kurumlar ihtiyaç üzerine doğduğundan, ihtiyaçların karşılanmasında işlevseldir. Bu maddede zamanla değişebilmektedir. Her toplumun kendine göre yapısı ve kuralı vardır. Çağdaş toplumlarda bir kurumun üstlendiği işi başka bir kurum üstlenebilmektedir. Toplumda bütünlük hâkim olduğundan, kurumlardan biri değişirse bu diğer kurumları da etkiler. Toplumsal kurumlar, toplumun yapısını oluşturduğundan, toplumların hızla değişmesi toplumda bunalımlara neden olabilmektedir. Sosyolojide Sosyal Gelişme, Ekonomik büyüme, Orta sınıflaşma ve Sosyal bütünleşme diye üç ana unsurdan oluşmaktadır.
" } ] }