{ "title": "Sıfatlar Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Sifatlar-Konu-Anlatimi-67764.png", "date": "20.01.2024 09:15:27", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Sıfatlar konu anlatımı, Bir cümlede veya kelimede, isimlerin önüne gelerek şekil, durum, renk veya sayı gibi yönlerden isimleri niteleyen, belirten sözcüklere sıfat denir.

Sıfatlarkonu anlatımı

Niteleme Sıfatları: Varlıkların durumlarını, özelliklerini, biçimlerini, renklerini bildiren sözcüklere niteleme sıfatı denmektedir. Niteleme sıfatlarını bulmak için isimlere (Nasıl) sorusu sorulmalıdır. Niteleme sıfatlarına örnek verecek olursak, sınavda akıllı öğrenci birinci olmuştur. Cümlesindeki (Akıllı) sözcüğü öğrencilerin özelliğini belirtmektedir. Bu cümledeki akıllı sözcüğü niteleme sıfatı görevindedir.

Sıfatlar, özel isimlerle birlikte kullanılan saygı, akrabalık ya da meslek isimleriyle de anılırlar. Böylece niteleme sıfatı yapılmış olur.

Belirtme Sıfatları: Varlıkları sayı, soru, belgisiz ve yer gibi yönleri belirten sözcüklerden oluşmaktadır. Belirtme sıfatları da kendi aralarında dörde ayrılmaktadır.

İşaret Sıfatları: İşaret sıfatları varlıkları işaret yoluyla belirten sıfatlara denir. İşaret sıfatını bulmak için cümledeki isimlere (Hangi) sorusunu sormak gerekmektedir. Örneğin: bu ağacı dün kesmişler. Cümlesindeki 'bu' sözcüğü işaret bildirmektedir. Ağaç kelimesine hangi sorusunu sorduğumuzda ise bu ağaç cevabını alıyorsak, işaret sıfatını bulmuş oluruz. İşaret sıfatlarında önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekir. İşaret sıfatları daima isim köklü bir sözcüğü belirtmelidir ve ek almamalıdır. Ek alırlarsa sıfat olmaktan çıkarlar.

Sayı Sıfatları: Varlıkları sayı yoluyla bildiren sıfatlara denir. İsme soracağımız soru'kaç' olmalıdır. Örneğin; Her gün yirmi sayfa kitap okuyorum. Bu cümledeki 'yirmi' sayısı, sayfa sözcüğünün önünde bulunduğu için sayı sıfatı görevindedir. Sayı sıfatları da kendi aralarında, asıl sayı sıfatı, sıra sayı sıfatı, üleştirme sayı sıfatı, kesir sayı sıfatı diye ayrılmaktadırlar.

Belgisiz Sıfatlar: Varlıkların miktarları ya da sayıları tam belli olmayan sözcüklere denir. Örneğin; Bazı, birkaç, birçok, kimi, bütün, tüm, birtakım, hiçbiri, herhangi gibi kesinlik belirtmeyen sözcüklerdir. Cümle içerisinde kullanacak olursak; Yarın birkaç saatliğine dışarı çıkacağım. Cümlesindeki birkaç isimlerin sayı yönüyle ama kesin olmadan vurgulamaktadır. Bu nedenle birkaç sözcüğü bu cümlede belgisiz sıfat olarak yerini almaktadır.

Soru Sıfatları: İsimleri soru yoluyla belirten, soru sözcükleridir. Soru sıfatlarını bulmak için nasıl ne kadar, kaçıncı, hangi gibi soruları sormamız gerekmektedir. Örneğin; Sen tatilde kaç test çözdün? Bu cümledeki soru sıfatını bulmak için kaç sorusuna cevap olarak üç kitap cevabını almamız, bu soru sözcüğünün de sıfat olduğu anlamına gelmektedir.

Sıfatlar, varlıkları daha iyi anlatabilmek için yardımcı, bazı durumlarda da tanıtıcı kelimeler kullanılır. Bu kelimeleri isimlerin önüne getirerek kullandığımızda sıfat yapmış olunur.
" } ] }