{ "title": "Rasyonel Sayılar Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Rasyonel-Sayilar-Konu-Anlatimi-31354.jpg", "date": "20.01.2024 06:56:24", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Rasyonel Sayılar Konu Anlatımı, Rasyonel sayılar a ve b sayıları birer değişken olmak üzere fakat b sıfır olmamak şartı ile a/b şeklinde yazılabilen tüm sayıları ifade etmektedir. Rasyonel sayılar \"Q\" sembolü ile ifade edilmektedir. Kısaca bir sayı kesir olarak yazılabilirse rasyonel sayıdır denilmektedir.

A/b şeklinde yazılabilen sayılar rasyonel sayılardır dedik. Burada a pay b ise paydayı ifade etmektedir. Payda 1 olduğunda a/b ifadesi tam sayı olur. Bu durumdan şu sonuç çıkarılır: Tam sayılar aynı zamanda rasyonel sayılardır. Pay sıfır ise sonuç sıfır, payda sıfır ise sonuç tanımsızdır denilir.

Kesirler 3 çeşide ayrılır. Bunlar;
Tam sayılı kesrin bileşik kesire çevrilmesi

Kesir çevrilmesini bir örnekle açıklayalım. 5 tam 4/7. Önce payda ve tam sayı kısmı çarpılır. 5x7=35. Daha sonra pay eklenir. 35+4=39. Ardından çıkan sonuç yazılır. Payda aynı kalır. Yani sonuç 39/7 çıkar.
" } ] }