{ "title": "Psikoloji Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Psikoloji-Konu-Anlatimi-61117.jpg", "date": "19.01.2024 12:06:15", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Psikoloji konu anlatımı, psikoloji ruh bilimi olup canlıların davranışlarını inceleyip yorumlayan bir bilim dalıdır. Bu davranışlardan biri de psikoloji konuları içinde yer alan öğrenmedir. Yaşantı ve tekrarlardan sonra oluşan davranışlar da meydana gelen değişikliklere öğrenme denir. Yaşantı olmadan öğrenme gerçekleşemez. Öğrenme sürekli tekrarlandığı zaman ancak kalıcı hale gelir.

Öğrenme türleri

Deneme yanılma yoluyla öğrenme, bu öğrenme şeklinde sürekli tekrarlar denemeler vardır. Tekrarlar sonucunda yeni davranış şekilleri kazanılır. Yapılan denemeler sırasında kişi olumlu davranışlarını sürdürürken olumsuz olan davranışını bir daha tekrarlamaz. Bu da kişiye hata yapmasını önleyen bir öğrenme metodu olarak geri döner. Örneğin bir fırın düğmelerini ele alalım deneme yanılma yöntemi ile sıcaklıklarını ve hangi ayarda ne pişirilebildiği zamanla öğrenilip hata payı azalır.

Motor öğrenme, bu öğrenme yöntemi kasların tekrarlar şeklinde çalıştırılması beden hareketlerine bazı becerilerin eklenmesi esasına göre olur. Jimnastik hareketlerinin belirli kurallar çerçevesinde yapılması motor öğrenme ile alakalıdır.

Bilişsel öğrenme, psikoloji konu anlatımı içindeki bilişsel öğrenme, kendi arasın da alt guruplara ayrılır.
Koşullanma yoluyla öğrenme, psikoloji konu anlatımı dahilinde yer alan koşullanma yoluyla öğrenme, ödül ve ceza yöntemleri kullanılarak meydana getirilir. Canlı başlarda bazı olaylar karşısında tepki göstermediği ancak herhangi bir uyaranın etkisiyle tepki göstermeye başladığı durumda yapılan öğrenmedir. İki çeşit koşullanma vardır. Bunlar klasik koşullanma ve edinsel koşullanmadır.
Klasik koşullanma ile edinsel koşullanma arsındaki farklar
" } ] }