{ "title": "Polinomlar Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Polinomlar-Konu-Anlatimi-43983.jpg", "date": "23.01.2024 04:05:36", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Polinomlar konu anlatımı, Polinomların diğer ismi çok terimli ifadeler manasına gelmektedir. Polinomlar konu anlatımının iyi anlaşılabilmesi için üslü ifadeler ve fonksiyonlar konularının da anlaşılması gerekmektedir. Polinomlar matematikte önemli konulardan bir tanesi olmaktadır.

Polinomlar

A0, a1, a2, a3., an ϵ R ve n ϵ N olmak üzere P(X) = a0+a1.x+a2.x2+a3.x3+.+an.xn şeklindeki ifadelere x değişkenine göre ayarlanmış reel katsayılı polinom adı verilmektedir. Bu anlatımda a0, a1, a2, a3, an reel sayıları polinomun katsayıları, a0+a1.x+a2.x2+a3.x3+.+an.xn ifadesi polinomun terimleri olarak isimlendirilmektedir. An.xn teriminde yer alan an sayısı terimin katsayısı, x'in kuvveti olan nsayısına terimin derecesi olarak ifade edilmektedir. Polinomda derecesi en büyük olan terim, polinomun derecesi olarak denmektedir. Bu derecede [P(X)] olarak gösterilmektedir. Yine derecesi en büyük olan terimin katsayısı da polinomun baş katsayısı olarak ifade edilmektedir.

Polinomlar konu anlatımında polinomların isimlendirilmesi

Polinomların isimlendirilmesi katsayılarına bağlı olarak yapılmaktadır. Katsayı reel sayı ise reel katsayılı polinom, rasyonel sayılı ise rasyonel katsayılı ve tam sayılı ise tam sayılı polinom olarak isimlendirilmektedir.

Sabit polinom

Polinom konu anlatımımız içerisinde bir diğer tür sabit polinom olmaktadır. C ϵ R ve c≠0 olmak kaydı ile P(X) =c şeklindeki polinomlar sabit polinom olarak belirlenmektedir. Bu polinomların derecesi 0 olmaktadır.

Sıfır polinomu

P(X) = 0 şeklindeki polinom sıfır polinomu olarak isimlendirilmektedir. Bu polinomun derecesi ise tanımsız olmaktadır.

Örnek

P(X) = (2a-3).x2+bx + 2x+ 5 tanımı sabit polinom olduğuna göre ab değerinin çarpımı nedir?

Çözüm

Bu ifadenin sabit polinom sayılabilmesi için değişkenin olmaması gerekmektedir. Bu nedenle değişken katsayısı 0 olmak zorundadır.

2a – 3 = 0, x. (B+2)=0
2a= 3b+2= 0
A = 3/2 b = – 2
Buradan ab= –2= –3

Polinom konu anlatımı eşitlik

Aynı dereceye sahip terimlerin katsayıları eşit olan polinomlar eşit olmaktadır.

Polinomlarda işlemler
Bölme işlemi: Polinomlarda bölme işlemi sayılara benzer şekilde yapılmaktadır. Bölme işlemi şu şekilde olmaktadır.
Polinomlar konu anlatımımız bu şekilde olmaktadır.
" } ] }