{ "title": "Paragrafta Anlam Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Paragrafta-Anlam-Konu-Anlatimi-42949.jpg", "date": "21.01.2024 13:39:02", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Paragrafta anlam konu anlatımı, paragraf hayatımızın birçok alanında sınavlarda sıklıkla karşımıza çıkar. Paragrafta anlam sorularını kolay bir şekilde çözmenin tek yolu çok kitap okumaktan geçer. Sadece Türkçe derslerinde değil tarih, coğrafya, matematik de dahi uzun paragrafları çabuk anlamanın yolu çok okumaktan geçer. Paragrafta anlam öğrencilerin korkulu rüyasıdır. Uzun paragraflarda sınavlarda korkup yapmaktan bile vazgeçilir genellikle oysa uzun olan paragraf sorularında cevap genellikle içindedir ve daha basit sorulardır.

Paragrafta ana düşünce, paragrafta öncelikle ana düşünce bir yargı bildirir. Paragraf okunduğunda bu ana düşünce herkes tarafından aynı şekilde algılanır. Ana düşünce bütün parça ile alakalıdır. Tek cümle ile etkileyebildiğinden bu cümle ana düşünce cümlesi olur. Paragrafın neden bahsettiği bulunursa, yani anlatılan konu bulunursa ana düşünce de daha kolay bulunur.

Paragrafta yardımcı düşünce, ana düşünceyi daha geliştirmek ve desteklemek amaçlı ana düşüncenin etrafında yer alan küçük küçük düşünceler bulunur. Bunlara yardımcı düşünceler denir. Paragrafta anlam konu anlatımı anlatılırken ana düşünce ve yardımcı düşünceler iyi anlaşılırsa paragrafın anlatmak istediği konu daha çabuk anlaşılır. Ana düşünce bir tane iken yardımcı düşünce birden fazladır. Genellikle sayısal cümleler olarak karşımıza çıkar. Yardımcı cümleler ana cümle gibi parçanın tamamını kapsamaz yalnızca bir bölümü ile ilgili hüküm bildirir ve sadece ana düşüncenin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Paragrafta anlam konu anlatımı ile alakalı yardımcı düşünce soruları genellikle olumsuz olarak sorulur.

Paragrafta anlam konu anlatımı içinde anlatım teknikleri vardır, bu teknikler 4 tanedir.

Paragrafta anlatım teknikleri

Betimleme, anlatılan bir konunun duyan kişi tarafından zihinde canlandırılmasıdır. Konu en ince ayrıntısına kadar anlatılarak karşı tarafın zihninde bir resim çizilir. Kısacası yazar sözcüklerle resim yaparak okuyucunun gözünde canlandırma yapmasına neden olur.

Öyküleme, öykülemenin olması için öncelikle anlatılan bir olay ve kahraman olması gerekir. Olaylar öykülemede betimlemeden farklı olarak olayın akışı da anlatılmaktadır. Aynı paragrafta betimleme ve öyküleme iç içe olabilir.

Paragrafta anlam konu anlatımı içindeki, öyküleme ve betimleme arasında birtakım farklar vardır. İkisini birbirine karıştırmamak gerekir.

Betimleme ve öyküleme arasındaki farklar
Açıklama, bir olay ya da konu ile ilgili bilgi vermek amaçlı açıklama yapılan yazılardır. Genellikle bu paragraflar ders kitaplarında veya ansiklopedilerde kullanılır. Bu paragraflarda ne kahraman ne de olay vardır, bu tür yazılarda amaç sadece karşı tarafa bilgi vermektir. Açıklamada nesnel bir durum vardır, duygulara yer verilmeden yapılan yazılardır.

Tartışma, bir tez ve bir de antitez vardır. Yani iki karşıt düşünce bulunur her taraf diğerinin eksik tarafını bulmaya çalışarak yapılan yazılardır. Tartışma da taraflar kendi düşüncelerinin doğruluğunu savunurlar. Aynı düşünceye sahip olan insanlar arasında tartışma olamaz tartışmanın olabilmesi için iki farklı düşünceye sahip iki farklı kişinin olması gerekir. Bu tarz paragraf sorularında genellikle yazarın düşüncesinin karşıtı olan düşünce verilir daha sonra yazarın düşüncesi anlatılır.
" } ] }