{ "title": "Parabol Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Parabol-Konu-Anlatimi-96479.jpg", "date": "19.01.2024 13:32:21", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Parabol konu anlatımı, Geometrik şekil olan parabol bir nokta ile aynı eşit uzaklıktaki noktaların elde edilmesi ile ortaya çıkan şekle verilen addır. Verilen eksen üzerindeki noktası ile eksen noktasından eşit uzaklıkta seçilen bir nokta alındığı zaman uzunluğu uzunluğuna eşit olur. Bu gibi noktaların birleşmesiyle parabol eğrisi elde edilir. Noktanın değişmesi ile değişik parabollarda elde edilebilir. (OX) parabolın ekseni olması ile bu eksende simetrik iki koldan oluşur. Kiriş ise parabola ait olan doğru parçasının birleşmesine verilen addır. Bu kirişin sabit olan eksenin yarısına ise parametre denir ve p simgesi ile gösterilir. Ekseni kestiği a noktasına ise köşe denir. Her noktanın odak noktasındaki uzaklık aynı zamanda doğrultmana olan uzaklığa eşittir. Parabol konu anlatımı yaparken incelenmesi ve uygulanmasına yardımcı olabilecek önemli bilgiler elde edilmelidir. Parabol konu anlatımı için püf noktalara değinmeli.

Parabolü analitik olarak incelemek ve uygulamalar yapmak için
Parabol konu anlatımı ve tanımlar

Düzlemde sabit bir noktaya ve bu noktadan geçmeyen sabit bir doğrunun uzaklıklarının birbirine eşit olmasının geometrik adıdır.

Parabolün eksenleri ve özel noktaları

Parabolün odağı; Adından da anlaşılacağı gibi parabolün sabit noktasına verilen addır.

Parabolün doğrultmanı; Parabolün sabit doğrusuna verilen isimdir.

Parabolün ekseni; Parabolün sabit noktasından geçen ve doğrultman doğrusuna dik olan doğruya verilen addır.

Parabolün tepesi; Köşesi olarak da adlandırılan parabol ve eksenin kesiştiği noktaya verilen isimdir.

Parabolün parametresi; Sabit noktanın doğrultman noktasının uzaklığına verilen isimdir.

Parabolün dış merkezliği; Parabol üzerindeki herhangi bir noktanın sabit noktaya sabit doğruya olan uzaklık mesafesine verilen addır.

Parabolün konu anlatımını daha iyi kavrayabilmek için püf noktalarını çok iyi bilmeli ve bu özel noktaları kavrayabilecek alıştırmalar ve örnek sorular sıkça çözülmelidir.
" } ] }