{ "title": "Optik Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Optik-Konu-Anlatimi-61445.gif", "date": "19.01.2024 18:56:48", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Optik konu anlatımı, Fizik biliminin ışıkla ilgili olan konuları ve olayları inceleyen bölümüne optik denir. Işıkla ilgili olan olayların incelenmesinde kullanılan araçlarda optik araçlar olarak adlandırılır. Bu araçlar ışığın niteliğine ve özelliklerine göre değişir. Örneğin görme olayları, gözlük, dürbün yapımı fizik bölümünün bu dalına aittir. Işık, foton denilen taneciklerden meydana gelir ve saydam ortamlarda yayılır. Fiziksel olaylara göre tanecikli ya da dalga yapılı özellikleri bulunur. Işık yayan bütün cisimlere ışık kaynağı adı verilir Bunlar yapılarına göre sıcak ve soğuk ışık kaynakları olarak iki bölüme ayrılır. Ayrıca ışığı geçirme kapasitesine göre üç kısma ayrılır. Işığı tamamen geçirebilen özellikteki maddelere saydam maddeler adı verilir. Hava, su, cam saydam maddelerdir. Üzerine düşen ışığı bir bölümünü yani kısmi olarak geçiren maddelere yarı saydam maddeler, ışığın hiç geçemediği maddelere de saydam olmayan maddeler adı verilir.

Optik konu anlatımı ile ilgili olayları incelerken 3 bölüme ayrılır

Geometrik Optik: Işığın aynı alan içerisinde doğrudan yayılması genel konusudur. Işığın yayılma esnasında aydınlanma, kırılma ve yansıma olaylarına inceleyen kısmıdır. Newton yaptığı araştırmalarda ışığın sadece bir kaynaktan yayılan tanecikler gibi olduğunu düşünerek yaptığı çeşitli araştırmalar sonucunda da geometrik optik ortaya çıktı. Fakat geometrik optik sadece aydınlanma, yansıma ve kırılma gibi durumları açıklar. Mesela mercekler, aynalar çeşitli ışık prizmaları ve optik aletler geometrik optiğin incelediği genel başlıca konulardır.

Kuvantum Optik: İlk olarak Max Planck'ın araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Işık dalgalarının oluşturduğu enerjilerin kuvantumlu oluşumunu tespit etmiştir. Bunun sonucuna göre ışık atomlardan yayılan enerji paketleri şeklinde oluşur. Bu enerji paketlerinin her bir tanesine Foton adı verilir.

Fizik Optik: Fizik optik ışığın yapısının dalga şeklinde olduğunu kabul eder. Işıkta oluşan kutuplanma kırınım ve girişim olaylarını inceler. Huygens ve Newton ile aynı zamanda yaşamış olan bir bilim adamıdır. Newton'un yanıldığını ve ışığın dalga şeklinde olduğunun düşünülmesi gerektiğini söylemiştir. Çünkü dalga modeli ile ışıkta oluşan girişim, polarma, kırınım, olayları daha kolay açıklanabilmektedir. Geometrik optik ile bu tip olaylar genelde açıklanamamaktadır.
" } ] }