{ "title": "Olasılık Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Olasilik-Konu-Anlatimi-42559.png", "date": "21.01.2024 22:58:37", "author": "berivan genç", "article": [ { "article": "Olasılık Konu Anlatımı, lisede 9. Sınıfta işlenen bir konudur. Olasılık, gelecek zamana, henüz yaşanmış olmayan, gerçekleşmemiş olaylara ait bir kavramdır. Bir olay gerçekleştiği zamandan itibaren olasılığın kapsamı altından çıkar. Olasılık sonucun ne olduğuyla değil ne olabileceğiyle ilgilenir.

Örneklem Uzay (Evrensel Küme)

Bir deneyin olabilecek tüm sonuçlarının oluşturduğu kümeye \"örneklem uzay\" veya \"evrensel küme\" denir. Örnek: bir para atılımında örneklem uzay E= {yazı, tura}'dır.

Olay: Evrensel kümenin herhangi bir alt kümesine denir. Örnek: Bir zar atılımında zarın; 4 gelmesi, tek gelmesi veya 2'den büyük gelmesi olaydır.

Ayrık Olaylar: C ve D, aynı örneklem uzaya ait iki olay olmak üzere, C kesişim D= boş küme ise C ve D ayrık olaylardır. Sonuç olarak aynı anda gerçekleşmeyen olaylara ayrık olaylar denir.

Örnek: Bir zar atıldığında, zarın; 2 gelmesi ile 6 gelmesi olayları ayrık olaylardır.

Olasılık Fonksiyonu: Olasılık P harfiyle, bir A olayının olma olasılığı P(A) ile gösterilir.

Bir A olayının gerçekleşme olasılığı, P(A)= İstenen/Tamamı yani s (A)/s (E)'dir.

Kesin Olay: bu durumda olasılık %100'dür. P(A)=1.

İmkânsız Olay: bu durumda olasılık %0'dır. P(A)=0 Örnek: Bir zar atılımında zarın 8'den büyük gelmesi imkânsız olay, 7'den küçük gelmesi kesin olaydır.

Özellikler
Olasılık Konu Anlatımı, tekrar ettiğiniz ve düzenli olarak soru çözdüğünüz sürece size daha fazla yardımcı olacaktır.
" } ] }