{ "title": "Mitoz Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Mitoz-Konu-Anlatimi-24736.jpg", "date": "21.01.2024 08:38:05", "author": "Esin Irmak", "article": [ { "article": "
Mitoz Konu Anlatımı, 8. Sınıf fen bilgisi dersinin temel ve başlangıç konularından biri olmasının yanı sıra fen bilimi birikimli ilerlediğinden ileride görülecek biyoloji dersine hazırlık amacıyla mitoz konu anlatımının ve diğer önemli birçok konunun iyice kavranmasına yardımcı olmaktadır.

Mitoz bölünme çok hücreli canlıların yanında aynı zamanda tek hücreli canlılarda da çokça rastlanan bir bölünme şeklidir. Mitoz bölünmenin sonucu olarak ana hücreden aynı kalıtım maddelerine sahip iki yeni yavru hücre oluşmaktadır. Oluşan bu yavru hücreler ana hücrenin tıpatıp aynısıdır. Böyle bir girişin ardından mitoz bölünmeyi tanımlayacak olursak; mitoz bölünme, 2n kromozoma sahip vücut hücrelerinde görülen ve bir ana hücreden iki yavru hücre oluşmasıyla meydana gelen bölünme şekline verilen addır. Mitoz bölünmenin birbirini takip eden evreleri bulunmaktadır.

Mitoz Konu Anlatımı ve Mitoz Bölünme Evreleri
1. Evre: bu evrede kromotin iplikler kısalıp kalınlaşarak kromozomlara dönüşür. Her kromozom birbirinin aynı iki iplikçikten oluşur. Bu iplikçiklere kromatit adı verilir. Daha sonra iğ iplikleri oluşmaya başlar. Çekirdek zarının ve çekirdekçiğin kaybolması bu evrede gerçekleşmektedir.

2. Evre: Eşleşmiş kromozomlar hücrenin merkezine doğru ilerleyerek hücrenin ortasında bir sıra halinde dizilmeye başlarlar.

3. Evre: Hücrenin ortasında dizilen kromozomların kromatitleri birbirinden ayrılarak her bir iğ ipliğinin yardımı ile hücrenin bir kutbuna doğru çekilir. Bu evrede sitoplazma bölünmeye başlar.

4. Evre: Kromozomlar kutuplara çeklir ve tekrar ipliksi bir yapıya dönüşerek uzayıp belirsiz bir hal başlar. İğ iplikleri bu evrede kaybolur. Aynı zamanda çekirdek yeniden belirerek çekirdekçik oluşmaya bu evrede başlar.

5. Evre: bu evre son evredir ve artık bu evrede hücre iki ana yavru hücreye ayrılarak mitoz bölünmesini tamamlar.

Mitoz Bölünme Özellikleri Nelerdir?
" } ] }