{ "title": "Matris Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Matris-Konu-Anlatimi-46942.gif", "date": "21.01.2024 14:57:38", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Matris Konu Anlatımı, Matris bir cismin elemanlarının sıralı olarak m tane satır ve n tane sütundan oluşan yapıya matris denir. Matrisler büyük harflerle gösterilerek tabloda yatay sıraları satır adı verilir. Düşey sıralara ise sütun adı verilmektedir. Matris elemanları genel olarak aij terimi kullanılarak gösterilir.

Matris Konu Anlatımı ve Çeşitleri

Sıfır Matrisi: bu matris çeşidinde bütün elemanları sıfır olan çeşit olarak tanımlanır.

Kare Matrisi: bu matriste ise satır ve sütun sayısı birbirine eşit olan matris olarak tanımlanır. A matrisi 5 satır ve 5 sütunlu yer kare matrisine örnektir.

Birim Matris: 5x5 kare matrisli bir yapıda bütün köşegen elemanları 1 ve diğer bütün elemanları 0 olan matris çeşidine birim matris denir. Birim Matris I harfi ile gösterilir.

Matris Konu Anlatımı ve Matrislerin Eşitliği: Aynı türden olan iki matrisin bütün aynı indisli terim sayıları eşit ise bu matrisler eşit olarak kabul edilir. Matris eşitliğinde tam tersi doğru kabul edilmelidir. Yani eşit olan iki matrisin aynı indisli plan bütün terimlere eşittir.

Matrisin Devriği (Transpozu): Bir matriste satırların sütun haline, sütunların ise satır haline getirilmesi ile matrisin devriği (Transpozu) elde edilmektedir. Bir matrisin herhangi bir reel sayı ile çarpılması matris içerisinde bulunan bütün elemanların aynı sayı ile çarpılması anlamına gelir. Aynı türe sahip olan matrisler toplanır. Bu nedenle aynı indisli terimlerde toplanmış olur. Matrislerin farkı elde edileceği zamanda aynı türden matrisler çıkartılır. Böylelikle aynı indisli terimlerde çıkartılmış olur. Ayrıca iki matrisin çarpımı yani ayrı ayrı A ve B matrislerin çarpılabilmesi için A matrisinin sütun sayılı ile B matrisinin satır sayısı eşit olmalıdır. Çarpma işleminde birinci matris olan A matrisin satırları ile ikinci matris olan B matrisin sütunların çarpılır. Daha sonra elde edilen sayılar ile toplamalar yapılır.

Matris Konu Anlatımı ve Determinant; Bir matrisin determinant olabilmesi için matrisin çeşidi kare matris olmalıdır. Yani determinant fonksiyonu kare matrisi eklediği bu sayıya matrisin determinantı denir. Matrisin türü ne olursa olsun birim matrisin determinantı her zaman 1'dir. Determinantın özellikleri ise bir satır veya bir sütunun tüm elemanları eğer 0 ise matris determinantı da 0 olur. Herhangi iki satır veya iki sütun elemanları birbirine eşit ise orantılı ise veya satır ve sütundaki elemanlar yer değişirse determinant 0'a eşit olur. Eğer matris çeşidi kare matris ise determinantı ile transpozunun determinantı birbirine eşittir.
" } ] }