{ "title": "Konikler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Konikler-Konu-Anlatimi-68739.JPG", "date": "20.01.2024 18:22:30", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Konikler konu anlatımı; konikler, elips, parabol ve hiperbol olarak üç sınıfa ayrılmaktadır. M. Ö 350 yıllarında Büyük İskender'in hocası olan Menaechmus tarafından keşfedilmiş olabileceği düşünülmektedir. Koniklerin tam ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmemektedir.

Koniğin ilk tanımı şu şekilde yapılmıştır; tabanı bir çember olan bir dik koniyi, koninin bir yüzey doğrusuna dik bir düzlemle kesiştirerek elde edilen bir eğridir. Bu yüzden koniklere aynı zamanda konik kesitler olarak da isimlendirilmektedir. Günümüzde bu tanımdan daha genel bir tanım kabul edilmektedir. Menaechmus tarafından ilk keşfedildikten yaklaşık 150 yıl sonra Apollonius, konikler hakkında içerisinde 487 teori barındıran sekiz cilt yazmıştır. İsmi konik kesitler olan kitabın son cildi maalesef günümüze kadar ulaşmamıştır.

Aynı yüzyıllarda Galile havaya atılan veya ileriye doğru atılan gülle, ok, top, mermi gibi cisimlerin ağırlığı, havanın direnci dikkate alınmadığı zaman havada bir parabol çizeceği görülmüştür.

Koniklerin günlük yaşamımızdaki halleri

Gezegenler güneşin etrafında eliptik olarak bir yol izlerler ve güneşin etrafında dönerler. Güneş de ayrıca bu yolun odak noktalarından bir tanesidir. Bu eliptik yollar aynı zamanda birer çemberdir. Ay ve uyduların dünya etrafında dönüşleri de bir elips şeklindedir. Atomda, elektronlar, çekirdek etrafında da aynı zamanda bir eliptik yol izleyerek dönmektedirler. Bir elipste odak noktası adı verilen çok özel iki nokta bulunmaktadır. Konikler yalnızca çok estetik oldukları için günlük yaşamın çeşitli alanlarında mimari alanlarda kullanılabilir.

Çember veya çemberimsi şeklinde cisimlere günlük yaşamımızda çok fazla rastlamaktayız. Dolunay, tekerlekler, bazı çiçeklerin görünüşleri gibi cisimler.

Bir su fıskiyesinden fışkıran su parabol çizerek yere süzülmektedir. Su dolu bir bidonun yan yüzeyine bir delik açıldığı zaman suyun parabol bir yol izlediği görülür. Delik biraz yukarıya açıldığı zaman parabol görüntü değişmektedir.

Konikler konu anlatımı

İzdüşümsel doğrular, doğrusal ifadeler ve vektör uzayındaki iki boyutlu olarak anlatılmaktadır. Düzlemde sabit bir nokta ile sabit bir doğruya olan uzaklıkları oranı sabit olan noktaların geometrik yerine konik adı verilmektedir.

F noktası ile d doğrusu sabit ve e= PF/PH sabit olacak şekilde P noktalarının geometrik yeri bir konik olarak tanımlanmaktadır.

Sabit olan F noktasına odak, sabit olan d doğrusuna doğrultman, sabit olan e noktasına e= PF/PH oranına dış merkezlik ismi verilmektedir.

E<1 ise konik elipstir.

E=1 ise konik paraboldür.

E>1 ise konik hiperboldür.
" } ] }