{ "title": "Kondansatör Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Kondansator-Konu-Anlatimi-12971.jpg", "date": "19.01.2024 17:09:19", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "Kondansatör Konu Anlatımı, kondansatör elektrik yüklerini belli bir süreliğine depo eden elemandır. Kondansatör iki levha arasına konulmuş yalıtkan bir nesneden oluşmaktadır. İki levha arasında bulunan yalıtkan maddeye dielektrik denir. Bir kondansatörün içinde dielektrik maddesi olarak mika, kâğıt, polyester, metal kâğıt vb. Maddeler kullanılır. Kutuplu kondansatörler sadece DC devrelerde kullanılır. Kutupsuz kondansatörler ise hem DC hem de AC devrelerinde kullanılır. Kondansatörler belli bir depolama kapasitesi vardır. Bu kapasite kondansatörün plakalarının yüzey arasındaki uzaklığına ve içinde bulunan dielektrik maddenin cinsine bağlı olarak değişir. Kondansatörler elektriği uzun süre depolayamaz. Herhangi bir devreye bağlı olmadıkları zaman belli bir süre sonra boşalmaya başlarlar.

Kondansatörün Tarihi

Ewald George von Kleist 1745 yılında elektriği küçük metal şişede depolamayı başarmıştır. Ancak kondansatörün asıl gelişmesi, Piter van Musschenbroek'in Leiden'den elektrik üzerine deneyler yapan çalışmaları sonucu gerçekleşmiştir.

Kondansatörün Yapısı

Dielektrik olarak; polipropilenden yapılmış film üstüne sarılan güç kondansatörlerinde kullanılır. Film kalınlığı, sarım adedi, film genişliği, kaydırma aralığı, Aktif genişlik kondansatörün gücünü belirler. Üretim yapılırken kondansatörlerin içince ince deielektrik şeritleri bulunur. Gerilim durumuna göre güvenliği sağlamak için bir kat sarılır. Kondansatörün dielektriğini arttırmak için sıvı emdirilir. Sıcaklık kondansatörlerin ömrünü azaltmaktadır. Kondansatörler kendiliğinden soğumaz. Kondansatörler için özel havalandırma yapılmalıdır.

Kondansatörler Nasıl Şarj Edilir?

Kondansatörlerin şarjı, kondansatör plakalarının değişik halde yüklenmesi, Kondansatör levhalar arasında potansiyel farkının mmeydana gelmesidir. Kondansatör bir pile bağlandığı zaman pilin pozitif kutbunun bağlandığı taraftaki levhadaki elektronlar, pilin artı ucuna doğru gider ve levha pozitif duruma geçer. Bu levhaların artık yük kazanması karşısındaki levhanın eksi yük kazanmasını sağlar ve bu durumda kondansatör yüklenmeye başlamış demektir.

Kondansatör Çeşitleri

Ayarlı kondansatörler: Ayarlı kondansatörler, değeri maksimum ve minimum aralıkları arasında değiştirilebilen kondansatördür.

Sabit kondansatör: Polyester kapasitör, matalizze kapasitör, SMD kondansatör, Tantal kapasitör.

Kutuplarına Göre Kondansatörler

1-Kutupsuz kondansatör

Kapasiteleri pikoFarad-mikroFarad aralığındadır. Devreye bağlanma şekli önemli değildir.

2-Kutupsuz kondansatör

Üzerinde + ve - işaret bulunmaktadır. Devreye bağlanma şekli çok önemlidir. Ters bağlanmaları durumunda kondansatör patlar.

AC Devrelerde Kondansatör

Kondansatör AC devrede iki yönlü olarak tekrarlanır. Dolayısıyla, AC devrelerdeki kondansatörler, akım akışına karşı bir engel teşkil etmemektedirler. Ancak bir direnç gösterirler.

Kondansatör Devreye Nasıl Bağlanır?

Kondansatörün hakkında birçok kondansatör konu anlatımı kaynaklardan bilgi alabiliriz. Kondansatör devreye nasıl bağlanır sorusunu da bu kaynaklardan alabiliriz. Kondansatörler paralel, Seri, seri-paralel bağlanırsa yine de bir kondansatör elde edilebilir. Kondansatör devreye üç şekilde bağlanır. Bunlar;
Kondansatörlerin Kullanım Alanları

Kondansatörler enerji depolama, reaktif güç depolama, doğrulmaç ve filtrelemede kullanılır. Radyo ve TV setlerinde telefon bilgisayar radar gibi elektronik aletlerde kullanılır.
" } ] }