{ "title": "Kimya Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Kimya-Konu-Anlatimi-76896.gif", "date": "23.01.2024 06:16:20", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Kimya Konu Anlatımı; Kimya bilim dalı dünya üzerinde bulunan tüm maddeleri ele alarak enerji ve mekanik ilişkilerini incelemektedir. Yani diğer bir adı ile kimya elektron hareketleri ve hareketlerin sonucunu incelemektedir. Kimya bilimi milyonlarca bileşiği inceler. Özellikle maddenin yapı taşı olan atomu inceleyerek ve bu atomların birbirleri ile ilişkilendirmek için birçok alt bilim dalına ayrılmıştır. Bu alt bilim dallarından en önemlileri organik kimya, fizikokimya, biyokimya, nükleer kimya, parçacık kimyası gibi birçok dala ayrılmıştır. Kimya ders içeriği orta öğretim düzeyinde fen bilimleri alanı seçimi yapan öğrenci her yıl okul bitene kadar aldığı derslerden biridir.

Kimya Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Ünite madde ve özellikleri: bu konuda madde nedir, madde ve özellikleri, maddenin halleri, saf ve saf olmayan karışımlar, homojen ve heterojen karışımlar, süspansiyon, emülsiyon, fiziksel ve kimyasal değişme ve maddenin ayırt edici özellikleri gibi konuların anlatımı yapılmaktadır.

2. Ünite atom ve yapısı: bu konuda kimyanın en önemli içeriği olan maddenin en yapı taşı olan atomun incelenmesi gerçekleşmektedir. Her bir atom bir çekirdek ve bu çekirdek üzerinde proton ve nötron iyonları ile elektron yükü bulunmaktadır. Atom numarası= proton sayısı= çekirdek yükü bu eşitlik her zaman nötr iyonlu olan bir maddenin eşitliğini vermektedir.

3. Ünite bileşikler: bu konuda bileşiklerin kendi aralarında metal- ametal bileşikler, metal- kök bileşikler, ametal- ametal bileşikleri olmak üzere ayrımı yapılır. Birden fazla elementin belirli oranlarda bir araya gelmesi ile kendi özelliklerini kaybedip yeni saf maddeler oluşturulması işlemidir.

4. Ünite hayatımızda kimya: bu konu müfredata yeni eklenmiş bir konu olarak günlük hayatta kullandığımız kimyasal ürünler olan sabunlar, deterjanlar, çamaşır suyu, çimento, cam yapılışı, seramik üretimi ve kullanım alanları ve boyalar gibi konular işlenmektedir.

5. Ünite periyodik tablo: bu ünitede elementlerin atom numaralarına göre belirli kurallara uyularak sıralanması sonucu periyodik cetvel oluşturulur. Periyodik cetvelde yatay ve dikey sütunlar bulunmaktadır. Yatay sütunlarda 7 tane periyot, dikey sütunlarda ise 8 tane grup bulunur. Bu gruplarda metal, ametal ve soygaz olan elementler yer alır.

6. Ünite mol kavramı: bu konuda çözeltilerin içeriğinde yer alan sıvıların veya katıların yoğunlukları bulunması yapılır.

7. Ünite kimya kanunları: bu ünitenin içeriğinde kimya bilim dalında yer alan yasalar ele alınarak anlatımı yapılır. Bu yasalar kütlenin korunum kanunu, sabit oranlar kanunu, katlı oranlar kanunu, hacim oranlar kanunu anlatılır.

8. Ünite kimyasal hesaplamalar: bu konunun içeriğinde bir molekülün ağırlığı hesaplanması yapılmaktadır.

9. Ünite gazlar: Maddenin en dağınık olan hali olan gaz konusu işlenmektedir. Gazlar molekül ve atom uzaklıkları çok dağınık olan maddenin hali olarak bilinir.

10. Ünite çözeltiler: bu konuda çözelti çeşitleri, molarite ve çözeltilerin genel özellikleri anlatımı yapılır.

11. Ünite radyoaktivite: bu konuda kendiliğinden ışıma yapan maddeler olan radyoaktiflik ve genel özellikleri konusu anlatımı yapılır.

12. Ünite reaksiyon hızı: Birim zamanda reaksiyona giren ve çıkan ürünlerin hesaplanması konusu ele alınır.

13. Ünite kimyasal ve çözünürlük dengesi: Maddeler arasında tek veya çift yönlü olan reaksiyonlar anlatımı yapılır. Bu maddelerin.

Çözünürlük işlevleri anlatımı gerçekleşir.

14. Ünite asit- baz reaksiyonları: bu konuda ise elementler yapılarına göre asit ve baz olarak ayrılması incelenir.

" } ] }