{ "title": "Kesirler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Kesirler-Konu-Anlatimi-71647.jpg", "date": "20.01.2024 03:50:22", "author": "Esin Irmak", "article": [ { "article": "Kesirler konu anlatımı, matematiğin önemli konularından biridir. 4 ve 5. Sınıf matematik müfredat konularından olup birikimli olarak devam etmektedir. İleride çeşitli işlemlerde öğrencilerin karşılarına çıktığından iyice öğrenilmesi şart olan konulardan biridir.

Kesir: Bir bütünün eş parçalarını gösterir. A/b şeklinde yazılabilen ifadelerdir. Kesirleri gösterirken iki sayı arasına çizilen çizgiye kesir çizgisi adı verilmektedir. Çizginin üst kısmında bulunan sayıya pay, alt kısmında bulunan sayıya ise payda adı verilmektedir. Kesir çizgisinin alt kısmında yer alan payda bir bütünün kaç parçaya ayrıldığını, kesir çizgisinin üst kısmında yer alan pay ise bu parçalardan kaçının alındığını veya tarandığını göstermektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bir sayının sıfıra bölümünün tanımsız olduğudur. Bir bütünü sıfır parçaya ayıramayacağımız için paydada sıfır bulunamamaktadır.

Kesir Çeşitleri
Tam Sayılı Kesri Bileşik Kesre Çevirme: Bir tam sayılı kesiri bileşik bir kesire çevirmek istediğimiz zaman kesirin paydası ile tam sayı çarpılarak bulunan sonuca kesrin payı eklenir. Bulunan sayı ise paya yazılır.

Bileşik Kesri Tam Sayılı Kesre Çevirme: Bir bileşik kesri tam sayılı bir kesre çevirmek istediğimiz zaman kesrin payı paydasına bölünerek bu bölme işleminden elde edilen bölüm tam kısma, kalan paya, payda ise değiştirilmeden aynen yazılır.

Kesirleri Genişletme: Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayı ile çarptığımız zaman kesrin değerinde bir değişme olmaz bu duruma ise kesrin genişletilmesi adı verilmektedir.

Kesirleri Sadeleştirme: Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayı ile böldüğümüz zaman yine aynı şekilde kesrin değeri değişmemekle birlikte bu duruma kesirlerin sadeleştirilmesi adı verilmektedir.

Kesirlerde Karşılaştırma ve Kesirlerin Sıralanması: Kesirlerde sıralama yaparken kesirleri birbiri ile karşılaştırma yoluna gideriz. Karşılaştırma ve sıralama işleminde küçüktür (<), büyüktür (>) ve eşittir (=) gibi işaretler kullanılmaktadır. Kesirlerde karşılaştırma ve kesirlerin sıralanmasında birçok yönteme başvurulmaktadır:
Görüldüğü üzere kesirler konu anlatımı çok karmaşık olmamakla birlikte iyi kavrandığı zaman ileride kullanılacak ya da karşılaşılacak daha üst seviye soru ve problem çözümlerinde çok fazla yarar sağlayabilmektedir. Kesirler konu anlatımı çoğu zaman öğrencileri korkutsa da aslında birkaç soru çözüp pratik yapıldığında korkulacak bir durum olmadığı görülebilir.
" } ] }