{ "title": "Katı Cisimler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Kati-Cisimler-Konu-Anlatimi-33418.jpg", "date": "21.01.2024 03:00:33", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Katı cisimler konu anlatımı; katı cisimler deyince aklımıza küp, prizma ya da silindirler gelmelidir. Katı cisimler konu anlatımı ise bu üç boyutlu geometrik şekillerin alan ve çevre hesaplamalarını içermektedir. Katı cisimler şu konulardan oluşmaktadır.
Katı cisimler konu anlatımı oldukça geniş bilgi ağına sahiptir.

Katı cisimler konu anlatımı

Piramitler; piramitler bir tepe noktası olan ayrı ayrı üçgenlerin bir düzlem üzerinde birleşmesidir. Bu üçgenlerin birleşmesini sağlayan taban şekli nasılsa o isimle adlandırılır. Yani bu taban kare ise kare piramit, üçgen ise üçgen piramit denir. Bu taban beşgen ya da altıgenden oluşabilir. Katı cisimler konu anlatımı en önemli başlığı katı cisimlerin hacimleridir. Üç boyutlu olmalarından dolayı hacimleri önem taşır. Piramitlerin hacimleri şöyle hesaplanır; tepe noktasından tabanına bir doksan derecelik doğru çizilir bu yüksekliği belirtir. Tabanı alanı hesaplanır. Bu taban kare ise kare alanı beşgen ise beşgenin alanı toplanır. Daha sonra 1/3 x taban alanı x yükseklik formülü kullanılır.

Prizmalar; bir prizma piramitlerden farklı olarak yan ayrıtları yine taban gibi kare dikdörtgen olabilir. Yan ayrıtları kare olan prizmaya küp denirken dikdörtgen olana ise dikdörtgen prizma denir. Prizmalar taban şekline göre isimlendirilir. Ayrıca tabanı daire ise buna da silindir denmektedir. Prizmalarda piramitler gibi tepe noktasından tabana bir dik çizilir ve yüksekliği bulunur. Bu yükseklik ile taban alanın çarpımı ile hacim bulunur.

Koniler; tabanı daire olan yapıyı bir üçgenin sarmasıyla oluşan cisimlerdir. Katı cisimler konu anlatımı konilere oldukça geniş bir yere sahiptir. Çünkü sık sık soru olarak önümüze çıkmaktadır. Koniler de hacim hesaplamasını ise 1\\3 x taban alanı x yükseklik olarak bulmalısınız. Burada taban daire olduğu için dairenin alanı hesaplamanız gerekecektir.

Küre; küreler içi boş her yönden kapalı daireler diyebiliriz. Küre tam ortadan indirilen dik doğru ile yükseklikleri bulunur. Kürenin yarı çapına r dersek hacim 4\\3 x pi sayısı x r küp kökü diyebiliriz.
" } ] }