{ "title": "İstatistik Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Istatistik-Konu-Anlatimi-64732.jpg", "date": "20.01.2024 15:44:23", "author": "berivan genç", "article": [ { "article": "İstatistik Konu Anlatımı, günlük hayatımızda basit işlemlerden zor işlemlere kadar her alanda kullanılan bir konudur. İstatistikte verileri grafiklerle göstermek çok önemlidir. Bu grafikler arasında çizgi grafiği, sütun grafiği ve daire grafiği bulunur.

Çizgi Grafiği: Çizgi grafiği, bir değişkenin zaman içerisindeki değişimini incelemek için kullanılır. Süreklilik esastır. Veriler arasındaki artış ve azalışı en net gösteren grafiktir.

Sütun Grafiği: Sütun grafiği, her bir verinin miktarını göstermek ve veriler arasında karşılaştırma yapmak için çizilir. Veriler arasındaki büyüklük ya da küçüklüğün en net gösterildiği grafiktir.

Daire Grafiği: Daire grafiği, bir değişkenin bir bütün içerisindeki oranını belirlemek için çizilir.

Merkezi Eğilim Ölçüleri

Aritmetik Ortalama: Verilen verilerin toplamının veri sayısına bölümüdür. Örneğin 8, 10, 12 sayılarının aritmetik ortalaması;
8+10+12/3 işleminden 10 bulunur.

Medyan (Orta Değer): Büyükten küçüğe doğru sıralanmış bir sayı grubunda ortadaki sayıdır. Örneğin 8, 8, 9, 11, 14 sayı grubunun ortasındaki sayı 9 olduğundan medyan 9'dur.

Mod (Tepe Değer): Bir veri grubunda en çok tekrarlanan yani en çok frekansa sahip olan değerdir. Örneğin 6, 7, 8, 8, 9, 10 sayı grubunda en çok tekrar eden sayı 8 olduğundan mod 8'dir.

Merkezi Yayılım Ölçüleri

Ranj (Açıklık-Genişlik): Bir sayı grubundaki en büyük sayı ile en küçük sayı arasındaki farktır. Örneğin 6, 7, 8, 9, 10 sayı grubunda en büyük değer 10 ve en küçük değer 6 olduğundan ranj 10-6'dan 4 olur.

Çeyrekler Açıklığı: Alt ve üst çeyrekler arasındaki farktır. Örneğin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 veri grubunda üst çeyrek-alt çeyrek eşittir 6-2'den 4'tür.

Standart Sapma: Bir veri grubunun standart sapması alınırken; önce verilerin aritmetik ortalaması hesaplanır. Tüm verilerin aritmetik ortalama ile farkının kareleri alınıp toplanır. Bu bulunan toplam, veri sayısının bir eksiğine bölünür. Son olarak çıkan sonucun karekökü alınır.

Z ve T puanı: Farklı iki veya daha fazla sınavdan alınan notları karşılaştırmak için z ve T puanı kullanılır.

Z: z puanı.

X: Ham veri.

A: Aritmetik Ortalama.

S: Standart Sapma.

Z= x-a/s.

T= 10. Z+50 işlemleri ile bulunur.
" } ] }