{ "title": "İsimler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Isimler-Konu-Anlatimi-77118.png", "date": "20.01.2024 11:47:48", "author": "berivan genç", "article": [ { "article": "İsimler Konu Anlatımı, Türkçe'nin en vazgeçilmez, en çok kullanılan konuları arasındadır. İsimler genel olarak dört ana başlık altında incelenir. İsimler; varlık ve kavramların dildeki karşılığı olan sözcüklerdir. İsim tamlamaları da dört tanedir.

İsim (Ad)

Verilişine Göre İsimler
Durumuna Göre İsimler
Sayılarına Göre İsimler
Yapılarına Göre İsimler
  • Basit İsimler: Yapım eki almamış, kök halindeki isimlerdir. Örnek: Deniz, damla, gül vb.
  • Birleşik İsimler: Birden çok sözcüğün birleşmesiyle oluşan, gerçek anlamlarını tamamen veya kısmen kaybeden isimlerdir. Örnek: kabakulak, Atatürk, başöğretmen vb.
  • Türemiş İsimler: Yapım eki almış ve yeni bir anlam kazanmış kelimelerdir. Örnek: kalemlik, tuzluk, simitçi vb.
İsim (Ad) Tamlaması
  • Belirtisiz İsim Tamlaması: Tamlayanın eksiz ve tamlananın iyelik eki almış durumudur. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına başka sözcük giremez ve yerleri değişemez. Örnek: araba koltuğu, bulgur pilavı, bisiklet lastiği vb.
  • Belirtili İsim Tamlaması: Tamlayanın tamlayan eki ve tamlananın iyelik eki almış durumudur. Belirtili isim tamlamalarında ögelerin arasına yeni sözcükler girebilir ve yerleri değişebilir. Örnek: limanın kapısı, soğanın cücüğü vb.
  • Zincirleme İsim Tamlaması: Bir isim tamlamasında ögelerin biri veya ikisinin kendi arasında başka bir tamlama oluşturması durumudur. Örnek: Türkiye Haritasının Renkleri
  • Takısız İsim Tamlaması: Her iki ögenin ek almamış durumudur. Örnek: tahta kapı, çelik kalem vb.
İsimler Konu Anlatımı, dil bilgisi konularının bir bölümünü oluşturmaktadır. İsimler, yaklaşık olarak her sene okulda eğitimi verilen ve tekrar edilen, oldukça önemli bir konudur. Başarılar.
" } ] }