{ "title": "Isı ve Sıcaklık Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Isi-Ve-Sicaklik-Konu-Anlatimi-35122.jpg", "date": "20.01.2024 15:01:09", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Isı ve Sıcaklık Konu Anlatımı, Isı madde moleküllerini oluşturan atomların bir araya gelmesi sonucu açığa çıkmaktadır. Maddenin üç hali bulunmaktadır, katı, sıvı ve gazdır. Katı cisimlerin içeriğinde yer moleküller oldukça dengeli yapıda bulundukları için ve moleküller birbirlerine kuvvetli bir şekilde bağlıdırlar. Sıvı moleküller arasında bulunan kuvvet ise katı cisimlere göre oldukça daha düşüktür. Gaz halinde bulunan cisimlerin molekülleri ile oldukça düzensiz ve dağınık halde bulunduklarından her yöne hareket halindedirler. İşte bu katı, sıvı ve gaz halinde bulunan cisimlerin içeriği olan moleküllerin hareketi kendi kinetik enerjileri ile yayılmaktadır. Bu olaya ısı adı verilir. Isı kaynakları kendi arasında doğal (Tabii) ısı kaynakları ve yapay (Suni) ısı kaynakları olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal ısı kaynağı olarak bilinen en büyük enerji kaynağı güneştir. Yapay ısı kaynağı olarak ise odun, kömür, benzin, mazot, gaz gibi yapılar olarak ifade edilir. Sıcaklık ise beş duyu organımızdan biri olan dokunma duyusu ile sıcak ve soğuk cisimleri birbirini ayırt edebilme özelliğine sahibiz. Maddenin halleri olan katı, sıvı ve gaz molekülleri belirli bir sıcaklıkta aynı hıza sahip değildirler. Sıcaklık birimi olarak santigrat derece olarak ifade edilir. Bir buzun erime derecesi 0, kaynama derecesi ise 100 derece olarak alınmalıdır.

Isı ve Sıcaklık Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Konu ısı birimleri: Isı ve sıcaklık konu anlatımında ilk olarak ısı birimlerine değinilmektedir. Isı birimleri ise kalori veya kilokalori en yaygın olarak bilinen ısı birimleri olarak adlandırılır. İkinci konu olarak ise termometre ve çeşitleri konusu ele alınmaktadır. Termometre çeşitleri ise metal termometre, sıvılı termometre, cıvalı termometre, alkollü termometre ve hasta termometre olarak incelenir. Termometrelerin derecelendirilmesi konusunda ise farklı ölçekler kullanılmıştır. Bu ölçekler celcius, fahrenheit, kelvin gibi derecelendirmeler kullanılmıştır.

2. Konu hal değişimi: Maddenin üç hali olan katı, sıvı ve gaz moleküllerindeki ısı alışverişine bağlı olarak katı molekülden gaz molekülüne geçiş veya gaz molekülden katı moleküle geçiş arasındaki değişimlere hal değişim adı verilir. Hal değişim sırasında maddedeki hem kinetik hem de potansiyel enerji değişimi söz konusudur. Bu konuda alt başlık olarak erime ve donma olayı, erime ve donma ısıları, erime ve donma sıcaklığına etki eden faktörler, buharlaşma gibi konular ele alınmaktadır.

3. Konu genleşme ve büzülme: Isıtılan cisimlerin moleküller arasındaki hareketlerin hızlanması ve moleküller arasındaki uzaklığın artması sonucu cisimlerde genleşme ve hacim artışı görülür. Katı, sıvı ve gaz moleküllerinde genleşme konusu ele alınır. Genleşme olayı sıcaklık ve hacim olarak doğru orantılı olmaktadır. Ayrıca soğutulan cisimlerin boyutunda görülen değişmeye ise büzülme adı verilmektedir. Hem genleşme hem de büzülme olayı sıcaklık artışına ve sıcaklık azalışına bağlı olarak doğru orantılı değişen faktör olarak ifade edilir.
" } ] }