{ "title": "Geometri Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Geometri-Konu-Anlatimi-61363.jpg", "date": "21.01.2024 20:57:59", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Geometri Konu Anlatımı, Geometri uzay veya uzayda bulunan cisimlerin, şekillerin yeryüzünde kapladıkları alanların ve yüzeylerin hesaplanmasını inceleyen matematik bilim dalının alt dalı olarak bilinir. Kelime olarak geometri herhangi bir alanın ölçülmesi anlamına gelmektedir. Geometri dersi lise grubunda bulunan öğrencilere anlatımı yapılan bir ders olmaktadır. Öğrencilerin en fazla zorlandığı dersler arasında yer almaktadır. Geometri dersi öğrenciler için oldukça çözülmesi zor olan sor tarzlarını içermektedir. Geometri soru tarzları tek çözüm yolu ile çözülmesi olduğu gibi birçok kuralı da kullanarak çözülebilir. Her soru kendine uygun olan metot ve formül uygulanması ile çözülmesi gerekir. Geometri dersine ait çok sayıda formül bulunduğu için ezber yapılması yerine öğrencinin bu formülleri soru üzerinde pratik yaparak öğrenmesi öğrenci için daha iyi olacaktır. Ayrıca geometri sorularında öğrencinin soruya dair ne çözüm uygulaması gerektiğini kendi iradesi ile görmesi gerekmektedir. Eğer öğrenci kendi çözüm noktasını göremez ise o soru öğrenci için başlı başına eziyet ve zor olan bir ders olmaktan başka bir şey olmamaktadır.

Geometri Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Ünite Geometrik Kavramlar: bu ünitede geometrinin temelini oluşturan kavramlar anlatılmaktadır. Bu kavramlar nokta, doğru, düzlem, ışın, doğru parçası, yarı doğru, açılar, açı ölçü birimleri, açı ortay, tümler açı, bütünler açı, ters açılar ve paralel doğrular gibi konuların tanımı yapılmaktadır.

2. Ünite Özel Üçgenler: bu ünitede dik üçgen, pisagor bağıntısı, ikiz kenar üçgen, öklit bağıntıları, eşkenar üçgen konularının anlatımı yapılmaktadır.

3. Ünite Açıortay: Üçgende açıortay bağıntıları başlığı altında iç açıortay bağıntısı, iç açıortay uzunluğu, dış açıortay bağıntısı, dış açıortay uzunluğu ve iç açıortay ile dış açıortay arasındaki açı konusu anlatılmaktadır.

4. Ünite Üçgende Benzerlik: Üçgende benzerlik ünitesinde eş üçgenler, açı-açı benzerlik teoremi, kenar-açı-kenar benzerlik teoremi, kenar-kenar-kenar benzerlik teoremi, temel benzerlik teoremi, Tales teoremi ve benzerlik oranları konusu ele alınır. Ayrıca özel teoremler başlığı altında ise menelaüs, seva teoremlerinden bahsedilmektedir.

5. Ünite Çokgenler: bu ünitede içbükey çokgenler, dışbükey çokgenler, düzgün çokgenler konusu ele alınmaktadır. Ayrıca çokgenler konu başlığı altında paralel kenar, dikdörtgen, deltoid üçgenler, dörtgenler, eş kenar, kare ve yamuk gibi cisimlerin uzunluk ve alan hesaplanması anlatılmaktadır.

6. Ünite Çemberde Açı: bu ünitede çember ile daire arasındaki fark, çemberde açı özellikleri başlığı altında ise merkez açı, çevre açı, teğet - kiriş açı, iç açı, dış açı, kirişler dörtgeni konu anlatımı yapılmaktadır.

7. Ünite Katı Cisimler: bu konuda silindir, piramitler, koniler, küreler ve prizmalar gibi şekillerin yüzey alanları ve toplam alanları hesaplanması anlatımı yapılır.

8. Ünite Doğrunun Analitiği: bu başlık altında iki noktası bilinen doğrunun eğimi ve denklemi, bir noktası ve eğimi bilinen doğrunun denklemi, eksenlere paralel doğruların denklemi, eksenleri kestiği noktaları bilinen doğruların denklemi ve doğruların grafikleri konu anlatımı yapılmaktadır.

9. Ünite Daire Alanı ve Çevresi: bu konuda daire diliminin alanı ve yay parçasının uzunluğu, daire kesmenin alanı ve daire halkasının alanı konu anlatımı yapılmaktadır.
" } ] }