{ "title": "Fotosentez Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Fotosentez-Konu-Anlatimi-18257.jpg", "date": "22.01.2024 01:13:00", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Fotosentez Konu Anlatımı, Fotosentez bazı canlı gruplarının kloroplast veya klorofil yardımı ile atmosfer de bulunan karbondioksidi ve topraktan aldıkları su molekülü kullanması sonucu dışarıya oksijen molekülü ve glikoz besinini üretmesi olayıdır. Diğer bir tanımla ise inorganik moleküllerin kullanılarak organik moleküllerin sentezlenmesi olayı olarak ifade edilir. Fotosentezin olayının görüldüğü canlı grupları hem ökaryot hem de prokaryot hücre yapısına sahip olmaktadır. Olay sadece ışıklı ortamda gerçekleştirilir. Bu canlılar da en bilinen örnekler ise bitkiler, mavi- yeşil algler, öglena gibi. Bu konu şu an ki müfredata göre 11. Sınıf konusu olarak anlatımı yapılır. Öğrencilerin en çok zorlandıkları konulardan biri olmaktadır. Bu nedenle bu konuda önemli olan oldukça basite bir şekilde anlatım ile öğrencinin tam olarak anlayıp ve kavraması hedeflenmelidir.

Fotosentez Konu Anlatımı ve İçeriği; Fotosentez reaksiyonları ikiye ayrılmaktadır. Bu reaksiyonlar ışığa bağımlı ve ışıktan bağımsız olmak üzere adlandırılmaktadır. Işığa bağımlı reaksiyonlarda üretilen maddeler ışıktan bağımsız reaksiyonlarda kullanılarak devam ettirilir.

Işığa bağımlı reaksiyonlar: bu devre kloroplastın zar kısmı olan granalar da gerçekleşmektedir. Bu devre için kesinlikle ışık gereklidir. Işık olmadan bu reaksiyon gerçekleşmez. Bu devrede kendi arasında ikiye ayrılır. Devirli ve devirsiz fotofosforilasyon olmak üzere devirli olan reaksiyonda sadece 2 ATP üretimi görülür. Herhangi bir madde tüketimi yoktur. Devirsiz olan reaksiyonlarda ise klorofil a ve b görev alır. Ayrıca en önemli olay bu reaksiyonda suyun parçalanması yani fotoliz denilen olaydır. Bu olay sonucunda ise 1 ATP, 2 NADPH ve 1 oksijen molekülü oluşmaktadır. Sonuç olarak ışıklı evrede 6 molekül su kullanılarak 18 molekül ATP, 12 molekül NADPH ve 6 molekül de oksijen açığa çıkar. Oksijen dış atmosfere verilirken diğer üretilen maddeler ışıktan bağımsız reaksiyonlar da kullanılır.

Işıktan bağımsız reaksiyonlar: bu evrede ışık kullanılmadığı için enzimatik olan bir reaksiyondur. Bu nedenle karanlık evre olarak da adlandırılır. Fakat olaylar yine ışıklı ortamda gerçekleşir. Bu olay kloroplastın sıvı kısmı olan stromada gerçekleşir. Işıklı evrede üretilen hidrojen molekülleri ile dışarıdan alınan karbondioksit molekülü kullanılarak organik bileşik olan glikozun sentezlenmesi sağlanır. Bu reaksiyon için gerekli olan aktivasyon enerjisi ise ışıklı evrede üretilen ATP lerden karşılanır. Bu evre enzimler katalizör olduğu için oldukça sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassastır. Bu olay sonucunda da açığa 1 molekül glikoz ve 6 molekül ise su açığa çıkmaktadır. Fakat fotosentez olayını etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler ise kendi arasında dış faktörler ve kalıtsal faktörler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Dış faktörler; ışık şiddeti, ışığın dalga boyu, ortamın sıcaklığı, karbondioksit yoğunluğu, mineral tuzlar olarak bilinir. Kalıtsal faktörler ise; bitkinin yaprak genişliği, bitkinin yaprak kalınlığı, stoma sayısı, kutikula tabakası kalınlığı, sitoplazmanın su miktarı, kloroplast sayısı ve enzimatik etkenler olmak üzere bilinir.
" } ] }