{ "title": "Evveliyat Coğrafya Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Evveliyat-Cografya-Konu-Anlatimi-65391.jpg", "date": "19.01.2024 05:33:39", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Evveliyat Coğrafya Konu Anlatımı; Evveliyat coğrafya konu anlatımı kitabı kpss alanında piyasada en iyi olan kitaplardan biri olarak bilinir. Coğrafya insanlar ile yer arasında bulunan ilişkiyi inceleyen bilim dilidir. Coğrafya sadece yeryüzünde bulunan yerlerin isimlerini ezberlemek ve bunların dünya üzerinde nerede olduklarını gösterme anlamına gelmemektedir. Coğrafya, öğrencilerin çevrelerinde olanları anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca insanın çevre ile etkileşimi hakkında bir anlayış oluşturmasına yardımcı olur. Yeryüzünde bulunan yerlerin isimlerini, lokasyonlarını ve özelliklerini bilmek, coğrafyanın temelini oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Coğrafya yeryüzünde bulunan yer ve mekanları tasvir etmektedir. Yeryüzüne dağılmış olan bitki ve hayvan topluluklarını inceleyen bilim dalı olarak bilinir. Ayrıca nüfus yoğunluğunu, var olan nüfusun yeryüzüne dağılışını, yerleşmeler ve dağılımlarda coğrafya alanı kapsamında anlatımı yapılmaktadır.

Evveliyat Coğrafya Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Ünite Türkiye'nin matematik konumu: bu konunun içeriğinde paraleller, enlemler, meridyen ve özellikleri konusu anlatımı yapılmaktadır.

2. Ünite Türkiye'de yeryüzü şekilleri: bu konuda yeryüzü şekilleri olan volkanizma sonucu, deprem, sel, dağ oluşumu, kıta oluşumu, buzul oluşumu, rüzgârlar ve dalgalar sonucu oluşan jeolojik zaman gibi konuların anlatımı yapılır.

3. Ünite Türkiye'nin dağları, ovaları ve platoları: bu konuda dağlar olarak kıvrım dağları, kırık dağlar, volkanik dağlar, ovalar konusunda ise tektonik ovalar, delta ovaları, karstik ovalar, eski göl ovaları, lav örtüsü ovaları ve dağ eteği ovaları, son olarak ise platolardan karstik, volkanik, tabaka düzlüğü ve aşınım platoları konusu anlatımı yapılır.

4. Ünite Türkiye'de doğal afetler: bu konuda ülkemizde olan deprem ve oluşumlarına göre deprem çeşitleri, heyelan ve erozyon oluşum nedenleri, sel, taşkın olayları, son olarak ise çığ konusundan bahsedilmektedir.

5. Ünite akarsular: bu konuda Türkiye'de bulunan akarsular ve özellikleri, havza ve özellikleri konusu anlatımı yapılır.

6. Ünite Türkiye'de göller ve oluşumları: Türkiye'de bulunan doğal gölleri ve baraj gölleri konusu anlatımı yapılır.

7. Ünite Türkiye'nin çevre sorunları: En büyük sorun olan çevre kirliliği konusu başlığı altında hava kirliliği, su kirliliği, katı atıklar gibi konuların anlatımı yapılmaktadır.

8. Ünite Türkiye'de iklim tipleri ve bitki örtüsü: İklim tipi olarak Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim tipleri ve bu iklim şartlarının gözüktüğü yerlerdeki bitki örtüsünden bahsedilmektedir.
" } ] }