{ "title": "Eşitsizlikler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Esitsizlikler-Konu-Anlatimi-18475.gif", "date": "19.01.2024 11:34:54", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Eşitsizlikler konu anlatımı, ders notları arasında bulunan ve matematiğin en geniş kapsamı olan eşitsizlikler pek çok konuyu birbirine bağdaştırmaktadır. Eşitsizlikler konu anlatımı gerek okul sınavlarında gerekse üniversiteye hazırlık YGS-LYS sınavlarında olsun karşımıza çıkan bir konudur. Eşitsizlikler konu anlatımı kapsamınca tanımlar, özellikler, birinci dereceden bir bilinmeyenli eşitsizlikler, eşitsizliklerde uygulanan pratik çözümler, eşitsizlik sistemi ve eşitsizliklerin grafikleri görülmektedir.

Eşitsizlikler Konu Anlatımı

İçerisinde sayılar bulunan ve<, ≤, >, ≥ sembollerinden herhangi birini barındıran cebirsel ifadelere eşitsizlik, f (X) > 0, f (X) < 0 gibi ifadelere ise fonksiyonların eşitsizliği adı verilmektedir.

Eşitsizliklerin Özellikleri Nelerdir?
Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Eşitsizlikler

A ve b Є R olup, a 0'a eşit olmamakla birlikte, f (×)= a×+b ifadesine birinci dereceden bir değişkenli iki terim adı verilmektedir.
Kısa Yoldan Fonksiyonların Eşitsizliğinin İncelenmesi

Kısalığından ötürü pratik bir çözüm yolu olarak kabul edilen ve bütün eşitsizliklerin çözümünde kolaylıkla uygulanan bir metot olup, beş adımda izlenerek çözüm kümesi bulunmaktadır.

F (X), bölüm ya da çarpım fonksiyonu olarak ele alalım. Bunun tablosu oluşturulurken, sırası ile aşağıdaki işlemler yapılmaktadır.
Eşitsizlik Sistemi

İki ya da daha fazla eşitsizliklerin oluşturmuş olduğu sisteme eşitsizlik sistemi adı verilmektedir. Bir eşitsizlik sisteminde, eşitsizlikleri birlikte sağlayan değerlerin oluşturmuş olduğu kümelere eşitsizlik sisteminin çözüm kümesi adı verilir. Eşitsizlik sisteminde bulunan her eşitsizliğin çözüm aralıkları ayrı ayrı bulunmaktadır. Bu aralıklardaki kesişim kümesi, eşitsizlik sisteminin çözüm kümesidir.

Eşitsizliklerin Grafikleri
Yukarıda vermiş olduğum eşitsizlikler, birinci dereceden iki bilinmeyenli eşitsizliklerdir. Eşitsizliklerin grafikleri çizilmeden önce ilk olarak eşittir kabul edilerek, denklemin x ve y sıralı ikilileri bulunur. Ardından bu sıralı ikililere bağlı olaraktan doğru grafiği çizilir. Koordinat düzleminde bu doğru grafiğinin herhangi bir tarafından sıralı ikili alınır ve bu sıralı ikili eşitsizliği sağlarsa grafiği bu noktanın olduğu tarafa doğru tararız. Eğer sağlamıyorsa grafik diğer tarafa taranmaktadır.
" } ] }