{ "title": "Elektrokimya Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Elektrokimya-Konu-Anlatimi-53784.gif", "date": "20.01.2024 18:17:48", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Elektrokimya Konu Anlatımı; Maddenin elektrik enerjisi ile etkileşimi sonucu ortaya çıkan kimyasal dönüşümler ve fiziksel değişimler ve kimyasal değişimlerin elektrik enerjisine dönüştürülmesi işlemine elektrokimya adı verilmektedir. Elektrokimyasal değişimler hem indirgenme hem de yükseltgenme reaksiyonları içermektedir. Diğer bir adı ise redoks tepkimeleri olarak ifade edilir. Atomlar arasında artı ve eksi yüklü iyonlar bulunmaktadır. Bu anyon ve katyon iyonları elektrokimyasal yapıları oluşturur. Elektrokimyasal olan bu yapılar genel olarak kuru pillerde, teknolojik cihazlarda, otomotiv sektöründe, akülerde, sanayilerde elektroliz yöntemleri kullanılır.

Elektrokimya Konu Anlatımı ve İçeriği

Aktiflik: Metal olan iyonların elektron verme isteği, ametal olan iyonların ise elektron alma isteğinde olan yalıtkanlık olayına aktiflik denir. Yani bir metal ne kadar kolay iyon veriyor ise ametal olan iyon da o kadar kolay iyon alıyorsa o kadar aktif olması söz konusudur. Aktiflik konusunu üç başlık altında incelenir.

Yükseltgenme: Yükseltgenme potansiyeli büyük olan iyon daha aktiftir. Yükseltgenme potansiyeli pozitif olanlar her zaman hidrojen iyonu aldıkları için hidrojen molekülü açığa çıkarırlar. Fakat yükseltgenme potansiyeli negatif olanlar hidrojenden pasif oldukları için dışarıya asla hidrojen iyonu vermezler.

İndirgenme: Yükseltgenme reaksiyonlarının tam tersi olarak anlatılır.

Çözünme: Bir metal iyonun çözünmesi yükseltgenmesi anlamına gelmektedir. Bir metal iyonu ne kadar kolay çözünebiliyor ise o kadar aktif olarak ifade edilir. Herhangi bir tuz çözeltisinde herhangi bir metal çözünüyor ise o metal daha aktif olarak kabul edilir. Çözünme özelliği yok ise o metal pasif olarak kabul edilir.

Piller: Pillerde bir ucu artı diğer ucu eksi iyon olan anot veya katot olarak ifade edilir. İki uç kısımda tuz çözelti içerisinde yer alır. Anot yükseltgenme olayının olduğu kısım, aktiflik olayının gerçekleştiği kısımda oluşur. Katot olayı ise indirgenme olayının olduğu yer katot kabının çözeltisinin içerisinde gerçekleşir.

Pil reaksiyonu ve pil çözeltisi: Herhangi bir pil reaksiyonun anot ve katot reaksiyonların tümüne denir. Eğer pil potansiyeli pozitif ise pil kendiliğinden çalışma özelliğine sahiptir. Tuz köprüsü olayı görülür. Tuz köprüsü iyon denkliğini sağlayarak pilin çalışmasını sağlar. Dış devrede elektron akımı her zaman anot kutbundan katot kutbuna doğru olmaktadır.

Elektroliz: Pil sistemlerinde dışarıdan en az pil potansiyeli kadar akım uygulanması ile pilde oluşan olayın tam tersi meydana gelmektedir. Elektrik enerjisi ile kimyasal tepkimelerin oluşumunu sağlayan düzeneklere denir.

Elektrolit: Asit, baz ve tuzlar sıvı halde ya da çözelti yapıları da elektriği iletmektedir. Elektrik akımını ileten bu sıvılara elektrolit denir. Elektrolit maddelerden elektrik akımı geçirilirse bu kapların çözeltilerin de bulunan katyonlar indirgenir, anyon olan iyonlar ise yükseltgenir. Fakat elektroliz kabının içerisinde birden fazla cins katyon bulunursa bu katyonlar içerisinde ilk olarak en kolay indirgenen yani indirgenme potansiyeli en büyük olan daha çabuk indirgenir. Daha sonra indirgenme sırası ile indirgenmeye devam eder.
" } ] }