{ "title": "Ekler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Ekler-Konu-Anlatimi-47298.jpg", "date": "18.01.2024 23:49:03", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Ekler Konu Anlatımı, genellikle sözcüklere cümlelerde görev verilirken ve bu sözcüklerden yeni kelimeler türetileceği zaman ilk olarak eklere yer verilmektedir. Bu yapım eklerine genel olarak çekim ekleri ilave edilmektedir. Ancak bir ya da iki ek haricinde çekim eklerinin üzerine kesinlikle başka yapım eki getirilmez. Türkçede kullanılan ekler özellikle ünlü uyumu kuralına uyarak kullanılmaktadır. Bu nedenle eklenmiş olduğu herhangi sözcük ya da hece içerisinde bulunan ünlü harflere göre ses değişimine uğramaktadır. Mesela belirli olan geçmiş zaman kipi ekleri çoğunlukla (Dı - di - du - dü - tı - ti - tu - tü) şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Fakat ken- mtrak - yor - ki - gil - leyin ekleri hiçbir şekilde ses değişimine uğramazlar. Ekler genellikle kendilerinden önceki gelen sözcükler ile birleşik olarak yazılmaktadır. Fakat mi soru eki çoğunlukla ayrı olarak yazılmaktadır. Ekler çekim ekleri ve yapım ekleri olarak iki ana başlık altında incelenmektedir.

Ekler Konu Anlatımı Yapım Ekleri, sözcüklere eklenerek bu sözcüklerden yeni sözcüklerin ortaya çıkmasına yardım eden durumdur. Yapım ekleri sözcüklere eklendiğinde hem anlamını hem de türünü değiştirmektedir. Aslında yapım ekleri isminden anlaşıldığı gibi sözcüklerden başka yeni sözcüklerin yapım işini üstlenmektedir. Yapım ekleri özellikle çekim eklerinden sonra gelmektedir. Yapım eki alan sözcüklere gövde ya da türemiş sözcük denmektedir. Yapım ekleri kendi arasında 4'e ayrılmaktadır.
Ekler Konu Anlatımı Çekim Ekleri, genellikle sözcüklerin çekimlenmesi farklı görevlerde ve yerlerde kullanılmasına yarayan eklere çekim eki denilmektedir. Çekim ekleri özellikle kelimelerin biçimlerini değiştirirken, anlamlarını kesinlikle değiştirmez. Eklenmiş olduğu sözcüğe de herhangi bir şekilde yeni bir anlam kazandırmaz. Çekim ekleri çoğunlukla sözcüklerin başka sözcükler ile bağ kurmasını sağlarken, sözcüklerin cümlelerde görevi almasını, şahsını, sayısını, zamanını ve halini belirtmektedir.

" } ] }