{ "title": "Ek Fiil Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Ek-Fiil-Konu-Anlatimi-28823.jpg", "date": "19.01.2024 13:35:37", "author": "Esin Irmak", "article": [ { "article": "Ek fiil konu anlatımı, fiiller konusunun iyice kavranmasının ardından kolaylıkla öğrenilebilecek bir konudur. Ek fiil, isim ve isim soylu kelimelerin yüklem olarak kullanılabilmesini sağlayan eklere verilen isimdir. Eklendiği çekimli fiilleri birleşik zamanlı fiil yapmaktadır. Ek fiillere mastar ekleri geldiğinde bir anlam ifade etmezler. Ek fiilin mastar eki 'i (Mek)'tir. Ancak konuşurken ve yazarken 'i' genellikle kullanılmaz ve düşer. Ek fiillerin 2 görevi vardır. Birincisi isim ve isim soyundan olan kelimeleri yüklem haline getirmek, diğeri ise basit zamanlı fiillere gelerek onları birleşik zamanlı bir fiil haline getirmek. Ek fiiller 2 gruba ayrılırlar:

1. İsim Cümlelerinde Ek Fiil

İsim ve isim soylu sözcükleri zamir, sıfat, zarf, edat durumuna getirir, yargı bildirir ve yüklem yapar. İsim kökenli kelimelerin yüklem halinde oldukları cümlelere isim cümleleri adı verilmektedir. İsim cümlelerinde ek fiilin 4 farklı çekimi bulunmaktadır:
2. Fiil Cümlelerinde Ek Fiil

Sadece bir kip eki almış fiiller, ek fiil alarak birleşik zamanlı fiil haline gelirler. Bir fiilin birleşik zamanlı fiil olabilmesi için iki kip ekinin yan yana gelmesi gerekmektedir. Bu fiillerde sonradan eklenen ikinci kip her zaman ek fiildir. Fiil cümlelerinde ek fiile örnek olarak 'bak-mış-tı' verilebilir. Fiil cümlelerinde ek fiilde yüklem konumunda olan sözcük eylem bildirmektedir.

Görüldüğü üzere ek fiil konu anlatımını anlayabilmek ve iyice kavrayabilmek için fiilleri, fiil çekimlerini, bileşik ve basit yapılı fiilleri bilmek gerekmektedir. Her konu birbirinin üzerine eklenerek devam ettiğinden ek fiil konu anlatımının da ileride karşılaşılacak diğer konular içinde iyice kavranması önemlidir.
" } ] }