{ "title": "Edebiyat Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/edebiyat-konu-anlatimi-4300.jpg", "date": "19.01.2024 17:12:19", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Edebiyat Konu Anlatımı; Edebiyat kişinin duygu ve düşüncelerine yer veren, kişinin özgün bir dil kullanması, estetik kurallar içerisinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirilmesi olayına edebiyat adı verilmektedir. Edebiyat dalıda bir bilim dalı olarak varsayılmaktadır. Edebiyat bilimi yorumlama, değerlendirme, benzer yazılar ile karşılaştırma ve yerleştirme gibi basamakları içermektedir. Edebiyat konularında iki temel amaç bulunur. Bu amaçlardan biri estetik ve güzellik iken diğeri ise dil ile üslup olmaktadır. Bu saydığımız iki özellikte yazarlara ve edebiyatçılara göre değişkenlik göstermektedir. Edebiyat bilim dalı var olan duygu ve düşüncelerimiz karşımızdaki kişiye kendimizi doğru bir şekilde ifade edebilmek için kullanılmaktadır. Edebiyat dersi orta öğretim kurumlarında tüm sınıflar da gösterilen derslerden biridir. Fakat en yoğun bu ders içeriğini gören öğrenciler genel olarak Türkçe- matematik bölümünü seçenlerdir. Edebiyatı etkileyen faktörler; savaşlar, göçler ve tabii afetler, kültürel değişim, aşk ve sevgi, doğa gibi konulardan esinlenerek yazılmıştır. Edebiyat yazıldıkları dönem, çağ, ülke ve bağlı oldukları tür açısından ele alınan yapıtlar olarak ifade edilir.

Edebiyat Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Ünite Türk dili ve edebiyatına girişi: bu konunun içeriğinde kültür ve dil ilişkisi, Türkçenin tarihi gelişimi, bilim ve sanatın karşılaştırılması, edebiyatın bilim dalları ile ilişkisi, metni edebi yapan özellikler, edebi türler ve Türk edebiyatının dönemleri gibi konuların anlatımı yapılmaktadır.

2. Ünite düz yazı türleri: bu konunun içeriğinde ise roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra, sohbet, eleştiri, günlük, hatıra, biyogrofi, otobiyografi, gezi yazısı, mektup, tiyatro ve düz yazının genel özellikleri konuları anlatımı yapılır.

3. Ünite söz sanatları: bu konuda söz sanatlarının içeriği olan benzetme, istiare, kinaye, mecazi mürsel, teshiş, intak, tecahül-i arif, hüsn-i talil, mübalağa, tezat, tevriye, telmih, tariz, tekrir, tenasüp, cinas, aliterasyon ve nida gibi konuların anlatımı yapılır.

4. Ünite şiir türleri: bu konuya şiir nedir ve çeşitleri olan lirik, epik, pastoral, didaktik, satirik ve dramatik şiirlerden bahsedilmektedir. Kafiyede ise redif, ölçü, mısra, beyit, yarım kafiye, tam kafiye, zengin kafiye, cinaslı kafiye gibi konuların anlatımı yapılır.

5. Ünite sanatçılar: bu konuda edebiyat dönemin de en önemli şair ve yazarlar olan Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Bayburtlu Zihni, Hacı Bektaşi Veli, Fuzuli, Baki, Nefi, Nabi, Şeyh Galip, Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa gibi daha birçok kişinin şiir ve yazılarına yer verilerek hayatları anlatılır.

6. Ünite İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı: bu konuda sözlü edebiyat dönemi ürünler olan destan, koşuk, sav, sagu gibi konular ele alınırken, yazılı edebiyat döneminde ise göktürk yazıları, uygur dönemi yazıları konularına değinilir.

7. Ünite halk edebiyatı: bu konuya ilk olarak halk edebiyatı nedir ve özellikleri ile başlanır. Daha sonra yüzyıllarda yazılan yazılardan olan Köroğlu, Pir Sultan Abdal gibi kişilere yer verilir. Ayrıca bu konu da halk edebiyatı nazım biçimleri olan mani, türkü, ninni, koşma, semai, varsağı, destani tekke, ilahi, nefes, nutuk, devriye ve şathiye gibi konuların anlatımı yapılır.

8. Ünite cumhuriyet dönemi edebiyatı: bu dönemin en ünlü sanatçıları olan yedi meşaleciler olan Vasfi Mahir Kocatürk, Ziya Osman Saba, Cevdet Kudret Solak, Yaşar Nabi Nayır, Kenan Hulusi Koray, Muammer Lütfi Koşar gibi sanatçıların yazı türlerinden bahsedilmektedir.
" } ] }