{ "title": "Dörtgenler Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Dortgenler-Konu-Anlatimi-71473.jpg", "date": "23.01.2024 06:46:05", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Dörtgenler konu anlatımı; bir düzlem üzerinde dört doğrunun en az bir noktaları ile birleşen kapalı geometrik şekillere denir. Dörtgenler konu anlatımı geometrinin bir konusu olup lise döneminde ve sınavlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Dörtgenler kenar özellikleri ya da açı özellikleri ile çeşitli isimler almaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse kare, dikdörtgen ya da yamuk, eşkenar dörtgen örneklerini verebiliriz. Dörtgenler genel özelliklerinin yanında kendine özgü özellikleri de vardır. Sorularımızı bu püf noktasını hatırlayarak çözmenizde yarar vardır.

Dörtgenlerin genel özellikleri nelerdir?
Dörtgen konu anlatımı en önemli dörtgenler ile devam etmeliyiz. Bu dörtgenleri ögrenmeniz günlük hayatınızda da yarar sağlar. Örneğin bahçe hesaplamarı gibi. En önemli dörtgenleri şöyle sıralayabiliriz.

Kare; dörtgenler konu anlatımı öğrenmesi en kolay olan kare ile başlar. Çünkü kare çok fazla özelliği yoktur. Kare problemleri çözerken bilmeniz gereken üç önemli nokta bulunmaktadır. Bunlar;
Karenin alanı ve çevresinin hesaplanması; karenin çervresin hesaplanması eşit olduğundan bir uzunluğun 4 ile çarpım karenin çevresini verir. Alanı ise bir kenar uzunluğunun karesini almak ala hesaplamasını verir.

Dikdörtgen; dikdörtgen de ise karşılıklı kenarlar birbirine eşittir. Iç açıları karese olduğu gibi 90 derecedir. Dikdörtgeninde iki adet açıortayı bulunur.

Parelelkenar; dörtgenler konu anlatımı biraz daha karmaşıklaştığı konulardan biridir. Parelelkenarda karşılıklı kenarlar birbirine eşittir. Fakat iç açıları 90 derece değildir. Birbirine parelel olan açılar 180 dereceye tamamlanır ve karşılıklı açılar birbirine eşittir.

Eşkenar dörtgen; parelel kenara benzeyen fakat parelel kenarının aksine tüm kenarların birbirine eşit olduğunu dörtgen çeşididir. İç açıları 90 derece değildir.

Yamuk; dörtgenler konusunu son ayağı ise yamuktur. Yamukların çeşitleri vardır. Yamuğun karşılıklı iki kenarı birbirine pareleldir. Diğer ikisi ise birbirine parelel değildir. Yamuğun iç açıları toplamı 360 derecedir. Parelelkenar arasındaki iç açıları biribirini 180 dereceye tamamlar.
" } ] }