{ "title": "Doğruda Açılar Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Dogruda-Acilar-Konu-Anlatimi-38812.png", "date": "20.01.2024 13:02:38", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Doğruda açılar konu anlatım, nokta konusu ile başlar ve geometrinin temel konularından biridir. Doğruda açılar konusu özellikle lise derslerinde ayrıntılı bir şekilde okutulmaktadır. O zaman nokta bir doğruyu oluşturan başlangıç büyüklüğü olmayan oluşumlardır. Doğru ise bir düzlem üzerinde sırayla dizilmiş sık noktalardan oluşan uzantılardır. Bir düzlem üzerinde birçok doğru çizebilirsiniz. Bunlar düzleme dik ya da paralel olabilir. Bu doğrular düzlem üzerinde kesişebilir. Doğruda açılar konu anlatımı asıl amacı düzleme çizilen bu doğruların kesişme noktaları düzlem ile yaptığı ve birbirleri ile yaptığı açıları bulmak ve açıklamaktır. Doğruda açılar ölçü birimi derecedir. Doğruların başlangıç son kısımları harfler ile adlandırılır. Örneğin Adan B giden bir doğruya AB doğrusu denir. Doğruda açıları konu anlatımı doğruların özellikleri ile devam eder. Bunları şöyle tanımlayabiliriz.
Doğruda açı ve özellikleri; açılar geometride en zevkli konularından biridir. Daha önce de dediğimiz gibi açının ölçü birimi derecedir. Bir doğru düzlem ile 180° derecelik açı yapmaktadır. Bir açıyı tam ortadan iki eşit parçaya ayıran doğru parçasına açıortay denir. Doğru da açının çeşitleri bulunmaktadır. Bir noktada kesişen doğruların yaptığı açıyı tam ortadan ikiye bölen doğruya açıortay denir. İki yanda kalan doğrular eşittir. Açıortay ya da herhangi bir doğru ile bölünen açılara komşu açılar denir. Açılar derecelerine göre çeşitlilik gösterir. Bunlar;
Ayrıca doğruda açılar konu anlatımı yapılırken en önemli nokta iki ayrı açını birbirlerine yaptığı etkiyi anlatmaktır. Bunlar birbirini tamamlayan açılar olduğu için bilinmeyen açıyı bulurken işinize yarayacaktır.
  • Ters açı; bir düzlemde herhangi bir noktada birleşen açılar doğruların iki farklı yöne bakan açıları eşittir.
  • Tümler açı; bir açıyı bölen başka doğrunun iki tarafındaki açıların toplamı 90 derecedir.
  • Bütünler açı; doğru parçasını bölen doğrunun iki tarafındaki açı toplamı 180 derecedir.
" } ] }