{ "title": "Dinamik Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Dinamik-Konu-Anlatimi-27198.png", "date": "19.01.2024 00:59:32", "author": "Mehmet Mustafa", "article": [ { "article": "
Dinamik, hareket ya da hareketteki değişimlerin nedenlerini ve sebeplerini araştıran ve kuvvetle hareket arasında ilişkiyi çözen mekanik bölümüne dinamik denir. Dinamiğin asli üç temel prensibi bulunur.

Dinamiğin Prensipleri

Eylemsizlik Prensibi; Bir cisme etki etmekte olan kuvvetlerin bileşeni sıfır ise cismin ya durması lazım ya da bir doğru üzerinde sabit hızla hareket etmeye devam eder.
Temel Prensip; Bir cisme net bir güç uygulandığında cisim ivme kazanarak hareket ettiği görülmektedir. Kuvvetle kütle arasinda oran sabit kaldığından ivmenin değerine eşit olduğu bilinmektedir. Bunun formülü F=m. A'dır.
SI birim sistemde kuvvet birim olarak Newton, kütle birim olarak kg, ivme birim olarak ise m/s2 olduğu bilinir. Dinamiğin temel durumuna istinaden kütle sabit kalmakta ise net kuvvet ve ivme doğru orantıda görülür. Ayrıca kuvvet işareti ile ivmenin işareti aynıdır. Net kuvvet ivmeye göre değişim gösterebilir. Düz bir yolda beklemekte olan cisme yatay hizada sabit bir kuvvet uygulandığında cismin ivmesi sabit kalır ve düzgün hızlanan hareket ettiği görülür. Bu sürtünmeler önemsiz yani etkisiz ise hareket doğrultusunda dik gelen kuvvetlerinin net kuvvete etkisi görülmez. Bu sebepten dolayı cismin hareket durumunda etki etmez.

Etki – Tepki Prensibi; G ağırlık cisim, S yüzey üzerine G ağırlığı ölçüsünde bir etki kuvveti uygulandığında, S yüzeyi de cisme N büyüklüğünde tepki kuvveti uyguladığı görülür. Etki kuvveti ve tepki kuvveti birbirine büyüklük bakımından eşit olur lakin yön bakımından zıt olduğu görülmektedir. G=-N formülü uygulanır. Her cismin gösterdiği bir tepki kuvveti bulunur. Uygulanan etki kuvveti o cismin gösterdiği maksimum tepkiden büyük olmaz.

Sürtünme Kuvveti

Yatay bir zemin üstünde ve hızı ile hareket ettirilen cisim bir süre sonra hızı bittiğinden durur. Yavaşlayan cisim, hareket ettirilen yönün tersine bir güç uygulanır. Bu güç cisim ile zemin arasında sürtünme kuvvetini oluşturur. Duran cisme güç uygulamaya başlandığında cisim ilk olarak hareket etmekte zorlanır. Bunun en önemli sebebi sürtünme kuvvetidir. Bu durumda dolayı sürtünme kuvveti hareketli olan bir cisimi durdurmaya ya da durmakta olan cismin harekete geçmesini engellemeye çalışmakta olan bir güçtür. Sürtünme kuvveti büyüklüğü yüzeye dik durumda olan N tepki kuvveti ile doğrudan orantılı olduğu bilinir. Bu durumun formül FS=K. N olmaktadır. Bu formüldeki K sabiti sürtünme katsayısı anlamına gelip, sürtünen yüzeylerin genel olarak cinsine bağlıdır. Parlak ve pürüzsüz yüzeyin sürtünme katsayısı düşüktür.

Eğik Düzlem

Sürtünmesi Önemsiz Eğik Düzlem; Eğimin acısı a olan ve sürtünmesi önemsiz eğik düzlemde m kütleli bir cisim bırakır. Cismin ağırlık kuvveti bileşenine ayrılsa bile eğik düzlemde paralel ve dik bileşenler taralı olan üçgende sinüs ve cosinüs bağlantıları kullanarak bulabiliriz.

Sürtünmeli Eğik Düzlem; Diğerine benzer bir şekilde ağırlık kuvvetinin bileşenleri bulunmalıdır. Bunun formülüde FX=MG'dir. Eşitliğin her iki yönünde kütleler sadeleşmeye gideceği için sürtünmeli eğik düzeyde de ivme kütleye bağlı olmadığı görülür.
" } ] }