{ "title": "Dil Bilgisi Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Dil-Bilgisi-Konu-Anlatimi-96474.jpg", "date": "21.01.2024 12:22:48", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Dil Bilgisi Konu Anlatımı; Herhangi bir dilde dilin ses, biçim ve cümle yapısını inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Dil bilgisi konuşulan veya yazılan dil için belirli kurallar ortaya koyan bilim dalıdır. Bu kurallar yüzyılların yaşandığından itibaren bütün gelişmeler ve yaşanmışlıklar sonucu ortaya çıkan kurallar bütünüdür. Dil bilgisi kuralları kişilerin daha düzgün bir şekilde konuşmasını ve yazmasını sağlamaktadır. Eğer bu kurallar olmasaydı hem konuşulan hem de yazılan kelimeler ve cümleler de yanlış anlaşılmalar ortaya çıkabilirdi. Bu da kişiler arasında sürekli olarak aralarının bozukluğunu ve kalp kırıklığına neden olabilirdi. Dil bilgisi kuralları da konuşan ve yazan insanların gerçekliği ne kadar ise kurallar da o kadar gerçekçi olarak ifade edilir. Dil bilgisi kuralları da zamanla değişen bir bilim dalı olarak ifade edilir. Okullar da bu dersin verilme amacı ilk olarak bir insanın kendini ifade edebilmesi için bu kuralları bilerek kendini anlatabilmelidir. Bu nedenle bir öğrenci okumayı ve yazmayı öğrendikten sonra sıra konuşurken ve okurken nerede konuşulacak, nerede durulacak olan kelime ve cümleleri ayırt edebilmek için eğitimi verilir. Neredeyse tüm eğitim ve öğretim dönemi boyunca anlatımı olur. İlkokul, ortaokul, lise hatta üniversite de bile ders olarak verilmektedir.

Dil Bilgisi Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Ünite sözcük türleri: bu konunun içeriğinde isimler, sıfatlar, zamirler, zarflar, edat, bağlaç ve ünlem konusu anlatımı yapılmaktadır.

2. Ünite fiiller ve fiilimsiler: bu konuya ilk olarak fiil nedir, iş ve oluş ne anlama gelmektedir. Çekimli fiil, fiil ekleri ve sahış ekleri konusu ele alınır. Daha sonra ek fiil ve ek fiilin görevleri nelerdir konusuna değinilir. En son olarak ise fiil de çatı ve öznesine, nesnesine göre fiil yapıları ele alınır.

3. Ünite cümlenin öğeleri: bu konuda cümlenin öğeleri olan zarf tümleci, dolaylı tümleç, özne, yüklem ve nesne gibi konular ele alınır. İkinci olarak ise bu öğeler bulunurken hangi kurallara dikkat edilmesi gerekir konusu anlatımı yapılır. En son olarak ise cümle de bulunan temel öğeler konusu anlatımı yapılır.

4. Ünite cümle çeşitleri: bu konuda cümle çeşitleri olan yüklemine göre, anlamına göre, yüklemin yerine ve yapısına göre sınıflandırarak anlatımı yapılır.

5. Ünite ses bilgisi: bu konuda ilk konu olarak büyük ve küçük ünlü uyumu, ünsüz benzeşmesi, ünsüz türemesi, düşmesi, daralması ve ünlü düşmesi, daralması ve türemesi gibi konuların anlatımı yapılır.

6. Ünite anlatım bozuklukları ve noktalama işaretleri: bu konuda anlatım bozukluğu olarak cümle içerisinde hangi kelimenin kullanılması veya kullanılmaması gibi konular ele alınırken, noktala işaretleri konusunda ise cümle içerisinde hem konuşurken hem de yazarken nerede durulup durulmayacağı konusunda yardımcı olan unsurlar olarak bilinir.

7. Ünite sözcükte anlam: bu konuda temel bilgi olan gerçek anlam, yan anlam, mecaz anlam, terim anlam, eş anlam, zıt anlam ve eş sesli kelimeler gibi konuların anlatımı yapılır.

8. Ünite cümlede ve paragrafta anlam: bu konuda herhangi bir cümlenin veya paragraftan çıkacak anlamın ne olduğunu anlamak için belirli kuralların öğretilmesini içeren konuların anlatımı yapılır.
" } ] }