{ "title": "Dgs Matematik Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Dgs-Matematik-Konu-Anlatimi-49826.jpeg", "date": "20.01.2024 10:55:13", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Dgs Matematik Konu Anlatımı; Dgs sınavının açılımı dikey geçiş sınavı olarak ifade edilmektedir. Dgs sınavı herhangi bir ön lisans programını bitirmiş olan bir öğrencinin okuduğu bölüme uygun olarak lisans programına devam edebilmesi için girdiği bir sınav çeşididir. Bu sınav içerik olarak Türkçe, mantık Türkçe olarak soru sayısı 60, matematik ve mantık matematik olmak üzere soru sayısı 60 her iki bölümün toplam 120 tane soru sorulmaktadır. Bu sınavda tıpkı YGS ve LYS sınavında olduğu gibi 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Dgs sınavına girebilmek için öğrencinin 2 yıllık olan ön lisans okulunu ve bu yıl içerisinde görülen staj programını tamamlaması gerekir. Eğer okul ve stajdan geçemediyse bu sınava girmenin bir anlamı yoktur. Ayrıca bu sınav evet belki öğrenciler için oldukça kolay geliyor fakat 4 yıllık üniversite bölümlerin de verilen kontenjan oldukça az olduğu için yerleşme oranı ve şansı çok düşük ihtimaldir. Her şeye rağmen öğrenciler genel itibari ile bu sınavdan medet umarak sınava giriş yapmaktadır.

Dgs Matematik Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Ünite temel kavramlar: bu konu içerisinde matematiğin ana giriş konusu olan konular anlatılmaktadır. Bu konular ise sayı, sayı kümeleri adı altında sayma sayılar, doğal sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar, irrasyonel sayılar, gerçel sayılar, karmaşık sayılar konusu anlatımı yanı sıra sayılar da çift ve tek sayılar kavramı, pozitif ve negatif sayılar, asal sayı, ardışık sayılar gibi konular anlatılmaktadır.

2. Ünite sayı sistemleri; bu başlık altında sayı basamakları, çözümleme ve taban aritmetiği gibi konuların anlatımı yapılır.

3. Ünite bölme ve bölünebilme: bu konun içeriğinde ise bölme işlemi, bölünebilme kuralları, bölen ve kalan ilişkisi, çarpanlar ile bölüm, bir tam sayının tam bölenleri anlatımı yapılır.

4. Ünite ebob-ekok: bu konu içeriği öğrenciler için oldukça zor bir konu olarak ifade edilir. Asal sayılar, aralarında asal sayılar, bir doğal sayının çarpanları, bir tam sayının tam bölenleri, en büyük ortak bölen, en küçük ortak kat gibi konuların anlatımı yapılmaktadır.

5. Ünite rasyonel sayılar: bu konuda rasyonel sayı nedir, kesir nedir ve çeşitleri, rasyonel sayılarda işlemler, ondalık kesirler, rasyonel sayılarda sıralama, iki rasyonel sayı arasındaki sayılar gibi içeriklere değinilir.

6. Ünite üslü sayılar: bu konuda içerik olarak üslü sayı nedir, genel özellikleri, üslü ifadelerde dört işlem, üslü denklemlerin anlatımı yapılır.

7. Ünite köklü sayılar: bu konuda ilk olarak köklü sayı tanımı, köklü ifadelerin özellikleri, köklü ifadelerde sıralama, köklü ifadelerde işlemler konu başlığı altında çarpma işlemi, bölme işlemi, toplama ve çıkarma işlemi, son olarak ise paydayı kökten kurtarma işlemi konusu anlatımı yapılır.

8. Ünite çarpanlara ayırma ve oran orantı: Çarpanlara ayırma konusu başlığı altında özdeşlikler, oran- orantı konusu başlığı altında ise oran ve orantının tanımı, özellikleri, orantı çeşitleri, aritmetik ortalama, geometrik ortalama, harmonik ortalama gibi konular anlatılmaktadır.

9. Ünite birinci dereceden denklemler ve problemler: Denklem nedir ve özellikleri konusu ile problemler başlığı altında ise kesir, yaş, işçi ve havuz, faiz, hareket, karışım ve yüzde problemleri anlatımı yapılmaktadır.

10. Ünite kümeler ve kartezyen çarpımı: Kümeler konusu başlığı altında küme nedir, eşit ve denk küme, genel özellikleri, boş küme, kartezyen çarpımı konusun da ise kartezyen çarpımı ve genel özellikleri gibi konuların anlatımı yapılmaktadır.

11. Ünite fonksiyonlar: bu konunun içeriğinde fonksiyon tanımı, fonksiyon çeşitleri, fonksiyonda işlemler, eşit fonksiyon gibi birçok konu anlatımı yapılmaktadır.
" } ] }