{ "title": "Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Cumhuriyet-Donemi-Turk-Edebiyati-Konu-Anlatimi-37295.jpg", "date": "20.01.2024 00:23:42", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı konu anlatımı, Osmanlı birçok alanda özellikle edebiyat alanında Avrupa'nın gerisinde kalmıştır. Askeri alanda, şiir ve edebiyat alanında, siyasi ve ekonomik alanlarda Avrupa'nın gerisinde kalmamak için bazı gençler yetiştirilmek ve yenilikleri ülkelerine getirmeleri sağlanmak amaçlı Avrupa'ya gönderilip gözlem yapmaları istenmiştir. Bu gençlerden Avrupa'ya gidenler buradaki birçok alanda incelemeler yapmışlar ancak en fazla, sanata, edebiyata hayran kalmışlar ve bu konularda öğrendikleri her şeyi ülkelerine getirip uygulamaya başlamışlardır. Bu dönem milli edebiyattan keskin bir hat şekilde ayırmak mümkün değildir. Çünkü milli edebiyat döneminde eserler veren sanatçılar genellikle cumhuriyet döneminde de yaşayıp eserler verdikleri için o döneme ait birtakım etkilenmeler devam etmiştir. Bu dönem edebiyatının tam anlamıyla oluşup, şekillenmesinde Atatürk ilke ve inkılaplarının payı oldukça fazladır. Dilde bu dönem sadeleşmelerin yaşanması yine bu dönem kurulan Türk dil kurumunun da etkisiyle gerçekleşmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra başlayan bu dönem, çağdaş gelişimler sergileyen ve devam eden dönem edebiyatıdır. Cumhuriyet döneminin en parlak zamanı beş hececiler zamanında yaşamışlardır. Bu dönemde yaşanan kurtuluş savaşının da etkisiyle yazarların aracılığı ile bu akım Anadolu içlerine taşınmıştır. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı konu anlatımı işlenirken bu dönemin kendine ait birtakım özelliklerinin olduğunu bilmek gerekir.

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı konu anlatımı ve dönemin özellikleri nelerdir?
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı konu anlatımı Cumhuriyet dönemin yazarlar bir araya gelerek birtakım gruplar ortaya çıkmıştır.

Cumhuriyet döneminde edebiyatçıların oluşturduğu gruplar

Beş hececiler, Yedi meşaleciler, Garipçiler, İkinci yeniciler, Memleketçiler, Mavi akımı, Hisarcılar, Toplumsal gerçekçiler, Mistikçiler, Post modernistler, Öz şiir yanlıları.
" } ] }