{ "title": "Çember Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Cember-Konu-Anlatimi-35996.jpg", "date": "20.01.2024 16:01:49", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Çember Konu Anlatımı, Herhangi​ bir düzlem üzerinde bir noktadan eşit aralıklar ile oluşturulan noktalar kümesine çember denir. Merkez O noktasından r yarı çap noktalar kümesi, O merkezli ve r yarıçaplı çemberdir. Çember üzerinde bulunan iki noktayı birleştiren doğru parçasına ise kiriş denir. Çember konu anlatımı ve açı özellikleri konusuna gelmeden önce birtakım terimlerin öğrenilmesinde fayda var.

Çap: En uzun kiriş merkezden O noktasından geçen kiriştir. En uzun kirişten [AB] doğrusu kirişine o çemberin çapı denir.

Kesen: Çemberi her iki noktada kesen doğrulara kesen denir. Çembere d1 ve d2 diye iki adet doğru çizelim. D2 noktalarının çemberde kestiği noktalar kesendir.

Teğet: Çemberi sadece tek bir noktada kesen doğruya teğet denir. Önceden çok çembere çizilen d1 noktasının kestiği yer T noktasına göre teğettir.

Çember yayının açısal değeri 360°dir. Yarı çap ise yarısı, yani her bir parça 180°dir. Şimdi alt başlıklar altında çemberde açı ve özellikleri konusuna geçelim;

Merkez Açı: Merkezin çemberinde, köşesi olan açıya merkez açı denir. Herhangi​ bir merkez açısının ölçüsü yayın ölçüsüne eşittir.

M (AOB)=(AB)=a.

Çevre Açı: Çemberin üzerinde köşesi olan, kirişi bu çemberin kenarları olan açıya çevre açı denir. Çevre açının ölçüsü gördüğü yayın ölçüsünün yarısı kadardır.

M (BAC)= m (Bc)/2=∆

Teğet Kiriş Açı: Köşesi çember üzerinde bulunan, kollarından biri çemberin teğeti diğeri ise çemberin kirişe olan açıya teğet-kiriş açısı denir. Bu açı gördüğü yayın ölçüsünün yarısına eşittir.

M (ATB)=m (TA)/2= ∆
Çevre açı ile teğet kiriş açısının ölçüleri eşittir.

İç Açı: Çember içerisinde farklı noktalarda kesişen kirişlerin oluşturduğu açıya iç açı denir. İç açının ölçüsü, yayın ölçüsünün toplamının yarısına eşittir.

M (APB)=m (BA)+m (DC)/2=∆

Dış Açı: Bir çemberde iki kesen doğrunun, iki teğet ya da bir teğet ve kesen doğrunun oluşturduğu açıya dış açı denir. Dış açının ölçüsü, gördüğü yayın farklarının yarısına eşittir.

M (APB)=m (AB)-m (CD)/2=∆

Kirişler Dörtgeni: Çember içerisinde kirişleri olan dörtgene, kirişler dörtgeni denir. Burada karşılıklı açılar bütünlerdir.

M (A)+m (C)=180°m (B)+m (D)=180°

Rahatlıkla öğrenebileceğiniz, çeşitlerine göre çember konu anlatımı dersleriniz için birebir çalışma haline uygun öğrenim yöntemidir. Yapmanız gereken bu konuları formülleri ile öğrenip çember sorularından uygulamak.
" } ] }