{ "title": "Atom Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Atom-Konu-Anlatimi-17544.GIF", "date": "21.01.2024 22:58:00", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "Atom konu anlatımı, konusuna atomun tanımını yaparak başlamak gerekirse; kimya ve fizikte atom, kimyasal özelliklerini koruyan bir kimyasal elementin en küçük parçacığıdır. Atomlar, maddenin temel birimleridir. Atomlar, protonlar, nötronlar ve elektronlar olarak üç partikülden oluşmaktadır. Protonlar ve nötronlar elektronlardan daha ağırdırlar ve çekirdek olarak adlandırılan atomun merkezinde bulunurlar. Elektronlar son derece hafiftir ve çekirdeğin çevresinde dönen bir bulutta bulunurlar. Elektron bulutu, çekirdekten 10.000 kat daha büyük bir yarıçapa sahiptir. Protonlar ve nötronlar yaklaşık olarak aynı kütleye sahiptir. Bununla birlikte bir protonun 1.800'den fazla elektron ağırlığı vardır. Atomlar her zaman eşit sayıda proton ve elektrona sahiptirler. Bir atoma bir proton eklemek, yeni bir element oluştururken, bir nötron eklenmesi ise bir izotopunun ya da daha ağır halinin oluşmasına neden olur. Atom konu anlatımı hususunda aşağıda belirtilen ve atomun yapısı ile ilgili olan terimleri açıklamak yerinde olacaktır.

Çekirdek: Çekirdek 1911 yılında keşfedilmiştir ancak parçalarının tanımlanması ise 1932 yılına kadar uzanır. Atomun neredeyse tüm kütlesi çekirdeğin içinde kalmaktadır. Çekirdek, doğadaki dört temel güçten biri olan güçlü kuvvet tarafından bir araya getirilmektedir. Protonlar ve nötronlar arasındaki bu kuvvet, elektrik kurallarına göre protonların aksi yöndeki elektriksel itme gücünün üstesinden gelmektedir.

Protonlar: Protonlar, atomik çekirdeklerde bulunan pozitif yüklü parçacıklardır. Ernest Rutherford tarafından 1911-1919 yılları arasında yapılan deneylerde keşfedilmiştir. Bir atomdaki proton sayısı, o elementin hangi element olduğunu tanımlamaktadır. Örneğin karbon atomunun altı protonu vardır. Bir atomdaki proton sayısı, o elementin otom numarası olarak adlandırılır. Bir atomdaki proton sayısı o elementin kimyasal davranışını belirler. Protonlar kuark adı verilen diğer parçacıklardan oluşur. Her protonda üç tane kuark vardır, iki yukarı kuark ve bir aşağı kuark ve gluonlar adı verilen diğer parçacıklar tarafından bir araya gelmektedirler.

Elektronlar: Elektronlar negatif yüke sahiptirler ve elektriksel olarak pozitif yüklü protonlar ile arasında bir çekim kuvveti söz konusudur. Elektronlar yörüngeler olarak adlandırılan yollarda otom çekirdeğini çevreler. Atomu çevreleyen iç orbitaller küreseldir ancak dış orbitaller daha karmaşık bir yapıdadırlar. Tipik olarak en dıştaki elektron kabukları kimyada önemlidir.

Nötronlar: Nötronlar atom çekirdeğinde bulunan yüklenmemiş parçacıklardır. Bir nötron kütlesi bir protonun kütlesinden biraz daha büyüktür. Protonlar gibi nötronlarda bir yukarı ve iki aşağı olmak üzere kuartlardan oluşmaktadır. Nötronlar 1932 yılında James Chadwick tarafından keşfedilmiştir.
" } ] }