{ "title": "Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Ataturk-Ilkeleri-Ve-Inkilap-Tarihi-Konu-Anlatimi-17284.jpg", "date": "21.01.2024 14:37:27", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi konu anlatımı, Atatürk ilkeleri halkın mutluluğunu huzurunu refah seviyesinin yükselmesini amaçlayan birlik ve beraberlik ruhunu güçlendiren ilkelerdir. Türk milletinin bağımsız bir şekilde saygı duyulan bir millet olarak yaşamasını amaçlar. Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi konu anlatımı konusuna, ilkelerin amaçlarını anlatarak başlayalım. Atatürk ilkeleri sayesinde Atatürkçü düşünce sistemi gelişir. Bu ilkeler sayesinde Türk milleti ileri devletlerin seviyesine ulaşır ve yükselir gelişir. İnsanlar arasında bütünlük sağlanır. Bağımsız ve çok güçlü bir ülke olarak yoluna devam eder. Atatürk ilkeleri anayasamıza ilk kez 1937 anayasası ile girmiştir. Atatürk ilkelerini herkesin öğrenip ne dediğini kavrayarak davranışlarına da yansıtmalıdır.

Atatürk ilkelerinin özellikleri nelerdir?
Atatürk ilkeleri

Cumhuriyetçilik, doğrudan milletin gücüne dayanan ve ülke yönetiminde yer alan kişileri halkın seçtiği devlet biçimine cumhuriyet denir. Bu ilkenin faydası, bütün vatandaşların eşit şekilde yönetime katılmayı sağlar. Anayasanın ilk hükümleri içinde yer alan bir ilkedir.

Milliyetçilik, Milliyetçilik ilkesi din, dil ayrımı yapmadan kendisini Türk sayan Türk gibi yaşayan herkesi içerir der. Bütünleştirici ve birleştirici bir ilkedir. Bu ilke asla din ya da ırk ile ilgisi olmayan bu esaslar üzerine oturtulmayan bir ilkedir.

Halkçılık, devletin yönetiminde tamamen halka dayanan bir ilkedir. Bu ilkeye göre hiçbir ailenin hiçbir kişinin diğerinden farkı yoktur. Hiçbir aileye ayrıcalık tanınmaz. Sınıf ayrımcılığı yoktur. Bu ilkenin amacı halkın mutluluğu ve refahını sağlamaktır.

Devletçilik, bu ilke Atatürk tarafından uygulamaya konulan bir ilkedir. Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma ve şartlara göre doğmuştur. Bu ilke sayesinde devlet ve vatandaş birlikteliği doğmuştur. Özel şirketlerin yetersiz kaldığı yerde devlet devreye girerek yatırımlara destek verir.

Laiklik, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi konu anlatımı içindeki diğer konu da laikliktir ve anlamı din ile devlet işlerinin tamamen birbirinden ayrı tutulmasını hedefler. Kişilerin dini inanışları ne olursa olsun saygı duyulmasını amaçlar. Herkes kendi dinine göre ibadetini yapmakta serbesttir.

İnkılapçılık, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi konu anlatımı içindeki en son ilkedir. Bu ilke ile amaçlanan Atatürk ilkelerinin korunmasıdır. Batılaşma ve çağdaşlaşmak hedeflenir. Bu ilkenin uygulanması sayesinde yeni devlet sistemine geçilmiştir.
" } ] }