{ "title": "Asit Baz Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Asit-Baz-Konu-Anlatimi-67689.jpg", "date": "19.01.2024 01:55:37", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Asit baz konu anlatımı, asit ve bazları her zaman ayrı iki grup olarak ele almak gerekmektedir. Bu sebeple de asit baz ayrımını bilmek ve anlamak için kendilerine özgü özelliklerini değerlendirmek gerekir. Asit baz konu anlatımı sayesinde birkaç pratik bilgi ve özellikleri öğrenmek mümkündür. Asit baz konu anlatımı, asit baz tanımları, genel özellikleri, asit baz tepkimeleri ve günlük hayatta karşılaşılan asit baz örneklerinden oluşmaktadır.

Asit Baz Tanımı

Asit H+ iyonu veren maddelere denilirken, H+ iyonu alan maddelere ise baz olarak adlandırılmaktadır. Baz, sulu çözeltilerinde OH- iyonu vermektedir. Asitle, asidin hidrojensiz hali olan baza, eşlenik asit ve baz çifti adı verilmektedir. Baz özelliği olan maddeler bazik madde; asit özelliği bulunan maddelere ise asidik madde adı verilir.

Asitlerin Özellikleri Nelerdir?
Bazların Özellikleri Nelerdir?
Asit Bazların Günlük Hayatta Yerleri

Asit ve bazların kimyada önemli bir bileşik sınıfı oluşturduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra günlük hayatta da pek çok madde ve üründe karşımıza çıktığını da görebilmek mümkündür. Günlük hayatta karşımıza farkında olmadan pek çok asit ve baz çıkmaktadır. Fakat bu ürünler kimyasal açıdan hiç düşünülmediği için dikkate alınmamaktadır. Asitler, insan yaşamını sürdürebilmesi için yeterli bir miktar vücut içerisine alınması gerekmektedir. Bunun yanı sıra da proteinlerin oluşmasında, amino asitlerin de inanılmaz derecede önemli olduğu yadsınamaz. Günlük olarak tüketilen elma, kola, kahve, sirke, domates ve üzüm gibi besin grupları en bilinen asitlere örnek olarak gösterilebilmektedir. Kimyasal olarak kullanılan asitli temizlik maddeleri ise hidroklorik asit olarak adlandırılan tuz ruhu ve nitrik asit olarak bilinen kezzap, güçlü asitler grubuna dahil edilmektedir.

Bazlara gelirsek, genellikle sanayii alanında büyük bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Bazlar yakıcı alkali olarak bilindiğinden, kullanımı esnasında oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Temizlik ürünlerinde kullanılan deterjanlar, çamaşır suları, sabunlar ve diş macunları birer baz örnekleridir.

Günlük hayatta fazla kullanılmayan kuvvetli asit bazlarda vardır. Kuvveti asitlere asetik asit, zaç yağı, kezzap ve tuz ruhu örnek olarak verilebilmektedir. Kuvvetli bazlara ise kireç, sud kostik, amonyak ve potas kostik örnek olarak gösterilebilir. Çok tehlikeli maddeler olarak bilinen bazlar, bazen kıyafetleri parçalayabildiği gibi deriyi, kaynar suyu ve ateşi de yakabilmektedir.
" } ] }