{ "title": "Algoritma Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/Algoritma-Konu-Anlatimi-73574.png", "date": "21.01.2024 12:04:23", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "
Algoritma Konu Anlatımı; algoritma bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüdür. Algoritma her adım ve sıra çok önemlidir. Belirli bir sayıda adım sonunda algoritma sonlandırılmalıdır. Algoritmanın üç temel bileşeni vardır. Bunlar değişkenler, algoritma ve akış diyagramıdır. Her algoritma belli kriterleri sağlamalıdır.

Algoritmanın Belirli Kriterleri
Algoritmanın Tarihi

Algoritma Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi tarafından bulunmuştur. Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi Türkmenistan'da doğmuş bir alimdir. Cebir alanındaki algoritmik çalışmalarını Hisab el-cebir ve el-mukabala adlı kitaba dökmüştür. Bu kitap ilk cebir ve algoritma kitabıdır. Latince çevirisi Avrupa'da çok ilgi görmektedir.

Algoritma Nasıl Yapılır?

Algoritmayı hazırlamak için çözülecek problem iyice incelenir ve araştırılır. Bu belirlenen problem en az komutla, en kısa sürede, en doğru sonuca ulaştıracak olan çözüm yolu belirlenir.

Algoritmada Kullanılan Terimler

Tanımlayıcı: Programcının oluşturduğu ve programdaki değişkenleri, sabitleri, paragrafları, özel bilgi tiplerini ve alt programları adlandırmak için kullanılan bir terimdir.

Değişken: bilgisayarda bir alanı ifade eder. Bu alanda sizin belirlemiş olduğunuz değerler mevcuttur. Değişken ismini siz belirliyorsunuz. Değişkene herhangi bir değer atamak için eşittir operatörü kullanılır. Değişkenleri boş kutucuklara benzetebiliriz ve değişkenler programın en başında kullanılır.

Sabit: Programda değişmeyen ifadelerdir. Sabitler sürekli aynı değeri tutan değişkendir. Sabitler programın kodu daha kolay okumasını sağlar. Sabitler tanımlandıktan sonra değiştirme şansımız olmadığı için değerlerin tanımlandıkları zaman değerlerin verilmesi gerekmektedir.

Sayaç: Programlarda belli işlemlerin belirli sayıda yapılması ve işlenen değerlerin sayılmasını sağlayan terime denir.

Döngü: Programdaki belli işlem bloklarını verilen sayıda gerçekleştiren işlem akış döngüsüdür.

Akış Diyagramı; yapılması gerekenleri şema ile göstermektir. Buda algoritmayı daha iyi anlamamızı sağlar. Bir program yazarken her şeyi belli bir adım düzenine ve kurala göre yazarız. Bu kuralları akış diagramı sistemine göre yazarız. Akış diagramında detaya indiğimiz zaman o programın o kadar açık yazmışız demektir. Bu nedenle en basit programı yazarken bile akış diagramını kullanırız.

Programlama Dilleri

Belli bir problem için yazılmış algoritmayı bilgisayara anlatılmasını sağlayan ve belli başlı kuralları bulunan kurallar dizisidir. Programlama dillerini kullanabilmek için algoritma konu anlatımını iyi bilmek gerekmektedir. Bazı programlama dilleri şunlardır;

Assembly: entegre programlama dilidir. Kullandığımız birçok cihazın içinde assembly dili ile yazılmış program vardır. Assembly dili zor bir dildir ve bu dili öğrenmek için emek harcamak gerekir.

Matlab: Teknik ve bilimsel hesaplamaları yapmak için yazılmış bir programlama dilidir. Matrix ve Laboratoty kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Matlab matrisler ile çalışan bir programa dilidir.

Pascal: Günümüzde mühendislik, ticari ve bilimsel alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu programlama dili 1968 yılında Niklaus Wirth tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir.

C ve C++: C programlama dili günümüzde en yaygın kullanılan programlama dillerinden bazılarıdır. C++ dili nesneye yönelik bir programlama dilidir. C dili C++dilinin atası olsa da C++ yeni bir dildir ve C dilinden üstündür.
" } ] }