{ "title": "9 Sınıf Tarih Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/9-Sinif-Tarih-Konu-Anlatimi-52852.png", "date": "20.01.2024 07:49:42", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "9 sınıf tarih konu anlatımı, tarih geçmişte olan olayları mekân göstererek zamanını belirterek ve neden sonuç ilişkisi içerisinde belgeler aracılığı ile inceleyen bir bilim dalıdır tarih. Tarih genellikle toplumları, eski zamanların siyasi hayatını, dini etkinliklerini ve sosyal hayatını konu eder.

9 sınıf tarih konu anlatımı içinde yer alan takvimler.

12 hayvanlı Türk takvimi, bu takvim de güneş yılı esas alınır. Hayvan isimleriyle bilinen aylar vardır. Bu takvim Tarihte Türklerin kullandıkları ilk takvimler arasında yer alır. Hicri takvime geçilince bu takvim kullanılmamıştır. Aylar, sıçan, sığır, pars, tavşan gibi isimler alırdı.

Hicri takvim, bu takvim de ay yılına göre hazırlanmıştır. Hicri takvimin başlangıcı hicret olarak belirlenmiştir. Türk devletinin İslamiyet'i benimsemesi ile bu takvim kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez kullanılması Hz. Ömer zamanında olmuştur. Günümüzde sadece dini gün ve geceler için kullanılmaktadır. Hicri takvim 1 Ocak 1926 yılına kadar ülkemizde kullanılmıştır.

Celali takvim, eski Türk takvimleri içinde yer alan celali takvimin hazırlanmasında güneş yılı esas alınır. Bu takvim Melikşah adına yapılmış olup sadece o dönemde kullanılmıştır. Sultan Melikşah'ın ölmesinden sonra bu takvimin kullanılması terk edilip miladi takvime geçiş yapılmıştır. Bu takvim hazırlanırken İran takvimi esas alınarak hazırlanmıştır.

Rumi takvim, Rumi takvimin başlangıcı hicret olarak belirlenmiştir. Bu takvimde güneş yılına dayalı hazırlanmıştır. Bu takvimin hazırlanış amacı Osmanlının mali işlerin de kullanmaktır. Takvime Rumi denmesinin nedeni, Bizans takvimine dayalı olmasından kaynaklanır. Rumi takvim ile miladi takvim arasında büyük benzerlikler bulunmaktadır. İki takvimde de mevsim geçişleri ortak olması bu benzerlikten kaynaklanır. Rumi takvim Osmanlıda çok kısa bir süre için kullanılmıştır.

Miladi takvim, güneş yılını esas alan bir takvimde miladi takvimdir. Başlangıç olarak Hz. İsa'nın doğumu belirlenmiştir. Bu takvim Mısırlılar tarafından bulunmuştur. Son durumuna ise Romalılar getirmiştir. Ülkemizde de 1 ocak 1926 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

9 sınıf tarih konu anlatımı konularının bir diğeri de Tarih öncesi çağlardır. Bütün dünyada geçerli olan bir takvimdir. Bu takvimin bütün dünyada kullanılması sayesinde ülkeler arsındaki ilişkiler daha iyi hale gelmiş olduğundan kullanılması da gitgide artmıştır.

Taş çağları
Maden çağları
9 sınıf tarih konu anlatımı içinde tarihi, takvimleri ve çağlar oldukça geniş konular olduğu kadar da önemlidir. İnsanlar geçmişlerini bilmeden geleceklerine yön veremeyeceği için tarih konularını iyi bilmeleri gerekir.
" } ] }