{ "title": "9 Sınıf Kimya Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/9-Sinif-Kimya-Konu-Anlatimi-12816.gif", "date": "19.01.2024 09:30:59", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "9 sınıf kimya konu anlatımı; Kimya maddeleri ve özelliklerini, maddelerin diğer maddeleri ile ilişkilerini, maddelerin neden ve nasıl diğer maddeler ile birleştiğini ve bu maddelerin tekrar ayrılarak yeni maddeler oluşturulduğunu inceleyen bilim dalıdır. Kimya bilim dalının birçok alt bilim dalı bulunmaktadır. Bu bilim dalları analitik kimya, fiziksel kimya, organik kimya, inorganik kimya ve biyokimya olmaktadır. Kimya dersi günlük hayatımızda çok kullandığımız derslerden biridir. Bu ders orta öğretim zamanında fen bilimleri alanı seçen her öğrencinin gördüğü derslerden biridir. Her yıl görülen ders içeriği birbirinden farklıdır. Bu dersler en basit konudan en gelişmiş konuya doğru birbiri ile bağlantılı olacak şekilde anlatımı gerçekleştirilir.

9 sınıf kimya konu anlatımı ve içeriği

9. Sınıf kimya konusu olarak işlenen konular sırası ile kimya kanunları, hayatımızdaki kimya, atom ve yapısı, periyodik tablo, kimyasal bağlar, madde ve özellikleri gibi konuların anlatımı yapılmaktadır.

1. Ünite kimya kanunları: bu ünitenin içeriğinde kimya yasaları ele alınır. Bu yasalardan biri;

Kütlenin korunum kanunu; kimyasal olaylara giren ürünler ile oluşan toplam ürünlerin toplam kütleleri birbirine eşittir.

Sabit oranlar kanunu; bir bileşikteki elementlerin kütlece birleşme yüzdeleri eşittir.

Katlı oranlar kanunu; iki element veya iki bileşik oluşturuluyorsa bu elementlerden birinin oranı sabit tutulup, diğer elementin oranı arasında belli bir kat sayı bulunması kanunudur.

Hacim oranlar kanunu; kimyasal tepkimeye giren gazlar ile tepkime sonucu oluşan gaz halindeki ürünlerin aynı koşullarda hacimler arasında belirli bir oranın bulunmasıdır.

2. Ünite hayatımızdaki kimya: bu konuda hayatımızda yer alan kimyasal maddeler incelenir. Temizlik malzemeleri sabunlar, deterjanlar, çamaşır sodası ve çamaşır suyu, yaygın malzemeler sönmüş ve sönmemiş kireç, harç ve sıvanın elde edilmesi, beton eldesi, cam üretimi, seramik üretimi ve kullanım alanları, boyalar ve alaşımlar gibi konular anlatılmaktadır.

3. Ünite atom ve yapısı: bu konuda elementin en küçük yapı taşı olan atom konusu incelenir. Bir atomu yapısında atom numarası, kütle numarası, proton sayısı, nötron sayısı ve çekirdek yükü bulunmaktadır.

4. Ünite periyodik tablo: bu konuda elementlerin atom numaralarına göre belirli bir kuralar uyarak sıralanması ile periyodik cetvel oluşumu görülür. Periyodik cetvelde hem yatay hem de dikey sütunlar yer almaktadır. Yatay sütunlarda 7 tane periyot bulunur, dikey sütunlarda ise 8 tane grup bulunur. Periyodik cetvelde metal, ametal ve soygaz gibi elementler bulunmaktadır.

5. Ünite kimyasal bağlar: Molekülleri bir arada tutan bağlardır. Bu moleküller arasında bağ oluşumu için atomlar tek başına bulundukları zamanlara göre daha kararlı yapıdadırlar. Yani bağ oluşumunda dışarıya enerji verilir. Atomlar aralarında bağ yaparken her zaman soygaza benzemektedirler.

6. Ünite madde ve özellikleri: bu konuda madde nedir, madde ve özellikleri, maddenin halleri, saf ve saf olmayan madde halleri, elementler, bileşikler, homojen ve heterojen karışımlar, emülsiyon, süspansiyon, fiziksel ve kimyasal değişme, maddelerin ayırt edici özellikleri ve maddelerin ayrılması gibi konuların anlatımı yapılır.
" } ] }