{ "title": "9 Sınıf Fizik Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/9-Sinif-Fizik-Konu-Anlatimi-77939.png", "date": "19.01.2024 11:51:20", "author": "Nazlı turan", "article": [ { "article": "9. Sınıf fizik konu anlatımı, konuları anlaşılması kolaydır. Fakat öğrencilerin soru çözmede çok pratik yapması gereken konuları içerir. Soru çözerken de konunun mantığını anlamaya dikkat etmelidir.

9. Sınıf fizik konu anlatımı içeriğinde hangi konular vardır?

İş: fiziksel olarak iş, cisme uygulanan kuvvet etkisiyle meydana gelen hareket ile düşünülür. Yani cisme uygulanan kuvvet sayesinde cisim hareket ederse fiziksel anlamda iş yapmış demektir. Fakat dikkat edilmelidir ki eğer kuvvet uygulanıyor ve cisim hareket etmiyor ise bu cisim iş yapmış sayılmaz. Örneğin bir halterci ağırlığı kaldırmak için uğraşıyor ve ağırlığı kaldırmıyor ise ne kadar uğraşırsa uğraşsın fiziksel olarak iş yapmış sayılmaz. İş kavramı enerji kavramından ayrı düşünülemez. Çünkü iş ile enerji iç içedir. Bu yüzdendir ki bu ikisi arasındaki ilişkiyi iyice anlamak gerekir. İş yapılabilmesi için enerjiye ihtiyaç vardır.

Kuvvetin yaptığı işi hesaplarken; cisim yatay sürtünmenin olmadığı bir düzlemde hareket ederken belirli bir yönde F kuvveti uygulanarak cismin yer değiştirilmesi sağlanıyor. Bu yer değiştirme ∆ x şeklinde ifade edilir. Bu durumdan formül çıkartacak olursak; iş yer değiştirme ve kuvvetin çarpımına eşittir. Yani yer değiştirme ve kuvvet iş ile doğru orantılıdır. Eğer sonuç pozitif çıkarsa cismin hızı artıyor yani kuvvet ile hareket yönü aynıdır. Fakat sonuç eksi çıkarsa bu durumun tam tersi geçerlidir. Kuvvet (F) birimi Newton'dur, yer değiştirmenin birimi ise metredir. Böylece işin (W) SI biirm sistemindeki birimi jouledir (J) yani Newton×metre'dir. İş skaler bir büyüklük olduğu için yönü vardır. Bu yön tayininden dolayı da ekşi veya artı işareti alabilir. Bu işret ise kuvvet ve hareket yönüne bağlıdır.

Cisimlere uygulama her kuvvet iş yaptırmaz. İş yapma şartında en önemli faktör uygulanan kuvvet ile hareket yönü birbirine dik doğrultuda ise cisim iş yapmış sayılmaz. İş yapıyor sayılması için kuvvetin hareket yönünde bir bileşenin olması gerekir. Örnek olarak bir öğrenci ağır bir cismi yukarı doğru kaldırdıktan sonra yatay yönde hareket ederse cismi tutarken uyguladığı F kuvveti hiçbir iş yaptırmış sayılmaz. Yani yapılan iş sıfırdır. Fakat yatay yönde yürümek yerine merdiven çıksaydı o zaman iş yapmış sayılırdı.

Enerji ve enerji dönüşümleri: 9. Sınıf fizik konu anlatımı içerisindeki en eğlenceli konudur. Çevrede bulunan enerjiler birbirlerine dönüşebilmektedir. Örneğin bir cisme kuvvet uygularken harcadığınız enerji aslında vücudunuzdaki kimyasal enerjidir, raftan yere düşen bir cisimde potansiyel enerji yerçekimi kuvveti etkisi ile kinetik enerjiye dönüşmektedir. Yani tüm enerjiler birbirine dönüşün fakat unutulmamalıdır ki enerji yok olmaz sadece dönüşür.

Entropinin sıfırıncı kanununa göre enerji yoktan var edilemez vardan yok edilemez. Bu durumu özellikle mekanik enerji korunumunda fark ediyoruz. Sistemdeki mekanik enerji potansiyel ve kinetik enerjinin toplamına eşittir. Bu yüzden potansiyel enerji sistemde azalırken kinetik enerji mekanik enerjiyi sabit tutmak için artacaktır. Fakat bu yasa korunumlu kuvvetler var ise geçerlidir. Korunumlu kuvvetlere örnek olarak yerçekimi ve yay kuvvetleri verilebilir. Sürtünmenin olduğu ortam korunmalı bir ortam değildir ve sistem bu ortamda toplam mekanik enerjisini kaybetmektedir. Verim: enerji harcanan tüm sistemler de sisteme verilen enerjiyle sistemden elde edilen yararlı enerji birbirine eşit değildir. Korunmasız ortamda alınan enerji her zaman verilen enerjiden büyüktür. Bunun nedenini ise bir kisim enerjinin bu ortamlarda istenilmeyen enerjilere dönüştürülmesidir. Verimin yüzde yüz olduğu bir ortam bulunmamaktadır.
" } ] }