{ "title": "9 Sınıf Coğrafya Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/9-Sinif-Cografya-Konu-Anlatimi-97373.png", "date": "21.01.2024 03:03:45", "author": "Nazlı turan", "article": [ { "article": "9. Sınıf coğrafya konu anlatımı içerisinde anlatılan konu başlıkları doğa ve insan, harita bilgisi, coğrafi konum kavramları, saat dilimleri, tarih değiştirme çizgisi, zaman problemleri, dünyanın şekli ve hareketleri, mevsimler ve özellikleri, atmosfer ve özellikleri, iklim bilgisi ve iklim elemanlarıdır. 9 sınıf coğrafya konu anlatımı lise boyunca en zor coğrafya konularını içermektedir. Fakat bu konular coğrafyanın temelini oluşturmaktadır.

9. Sınıf coğrafya konu anlatımı konu başlıkları nelerdir?

Harita bilgisi

9. Sınıf coğrafya konu anlatımı içerisinde en zorlanan konudur. Yeryüzünün hepsinin veya bir kısmının kuşbakışı görünüşünün belirli bir ölçek ile küçülterek bir düzlem üzerine aktarılmasına harita denilir. Haritanın krokiden farkı ölçekli ve düzleme aktarılan düzgün bir çizim olmasıdır. Krokide ölçek kullanılmaz ve çizim kabataslak bir şekilde düzleme aktarılır.

Harita çizerken dünyanın kutuplardan basık Ekvatordan şişkin bir şekli olmasından dolayı düzleme tamamen doğru bir şekilde aktarılamaz. Aktarma sırasındaki hataları minimuma indirmek için izdüşümü yöntemleri kullanılmaktadır. Bu projeksiyon yöntemleri üç tanedir. Silindir projeksiyon, konik projeksiyon ve düzlem (Ufki) projeksiyonlardır. Harita çiziminde dikkat edilmesi gereken önemli bir püf nokta vardır. Bu nokta; yer şekillerinin düz ve sade olduğu alanlarda gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki sayısal fark azdır fakat yer şekillerinin engebeli olduğu alanlarda bu fark gittikçe artmaktadır.

Haritanın kullanım amaçlarına göre ve ölçeklerine göre çeşitleri bulunmaktadır. Kullanım amaçlarına göre haritalar idari ve siyasi haritalar, Beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar ve özel haritalar olmak üzere dörde ayrılır. Ölçeklerine göre haritalar ise üçe ayrılır Bunlar büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalardır. Büyük ölçekli haritaların genel birkaç özelliği vardır Bunlar paydasının küçük olması, dar alanları göstermesi, ayrıntıyı gösterme gücünün fazla olması, küçültme oranının az olması, izohipsler arası yükselti farkının az olması ve hata oranı çok az olmasıdır. Küçük ölçekli haritaların özellikleri ise büyük ölçekli haritaların özelliklerini tam tersidir. Haritalarda yeryüzü şekillerini göstermek amacıyla renklendirme yöntemi, gölgelendirme yöntemi, tarama yöntemi, kabartma yöntemi ve izohips (Eş yükselti) yöntemi kullanılmaktadır.

Saat dilimleri

Bilim ve teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişmesi sonucu ülkeler arası ekonomik ve siyasi ilişkiler güçlenmiştir. Buna bağlı olarak ülkeler arasındaki iletişim hızının hızlı olması gerekmektedir fakat uluslararası saat farkı buna engel olmaktadır. Bu yüzden saat dilimleri oluşturulmuştur ve dünya üzerinde 24 saat dilimi vardır. Türkiye'de yaz döneminde üç saat dilimine giren 45 Doğu meridyenindeki Iğdır yerel saati esas alınarak ileri saat uygulamasına geçilmektedir.

Yerel saatler arasındaki farklar meridyenlerden faydalanarak hesaplanabilir. Aynı meridyen üzerinde bulunan bütün noktaların yerel saatleri aynıdır fakat güneşin doğma ve batma saatleri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni ise eksen eğikliğidir. Dünyanın doğu ve batı yarım kürelerinin üç noktaları arasında bir günlük zaman farkı bulunmaktadır. Bu yüzden başlangıç meridyeninin devamı olan 180. Meridyene tarih değiştirme çizgisi de denilmektedir.
" } ] }