{ "title": "8 Sınıf Fen Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/8-Sinif-Fen-Konu-Anlatimi-66825.png", "date": "19.01.2024 11:29:39", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "
8 Sınıf Fen Konu Anlatımı, Fen bilimleri dersi denilince akla 3 temel bilim dalı gelir. Bu bilim dalları birbirleri ile bağlantılı olup fizik, kimya ve biyoloji olmak üzere ifade edilir. Fen bilimlerinden olan fizik dersi içerik olarak konularda maddenin içeriğinde meydana gelen değişiklikler, maddenin genel özellikleri ile bağlı olan deneyler yapılarak incelenebilen matematiksel olarak hesaplanabilen değerler bütünüdür. İnsanda doğal ve maddesel yapıları inceleyen bilim dalı olarak ifade edilir. Fen bilimleri dalı olan kimya ise maddelerin ana yapısını, bileşenini, başka maddelere dönüşümünü ve bu maddelerin çözünebilme olasılığı ve üretim yöntemlerini konu alan bilim dalı olarak bilinir. Diğer bir bilim dalı olan biyoloji ise dünya üzerinde bulunan canlıların morfolojik özelliklerini, benzerliklerini, dış görünüşlerini ve anatomilerini göz önüne alarak sınıflandıran ve insanların canlıları kolay bir şekilde ayırt edebilmeleri için sınıflandırmaya yani taksonomiye giden bir bilim dalıdır.

8 Sınıf Fen Konu Anlatımı ve İçeriği; 8. Sınıf fen bilimleri dersinde toplam müfredata uygun olarak 8 ünite konu işlenmektedir.

1. Ünite İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme: bu konuda ilk olarak canlının DNA'sı ele alınmaktadır. Her canlının hücresinde kendine ait genetik materyal bulunur. Her hücrenin asıl yönetici molekülü olan yapıya DNA adı verilmektedir. Hem tek hücreli canlılarda hem de çok hücreli canlılarda kendilerine ait özel yapıda olan DNA bulunmaktadır. Her canlının da kendine ait has DNA yapısı bulunmaktadır. Dünya üzerinde yer alan hiçbir canlının DNA yapısı birbirine benzememektedir. Bu konuda ikinci olarak ise mitoz ve mayoz bölünme konusu ele alınır. Canlılarda üreme olaylarında etkili olan temel olaydır. Son olarak ise ergenlik ve sağlık konusu anlatılır. İnsanlardaki bu dönemler ise bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olarak ele alınır.

2. Ünite Basit Makineler: Çok az parçadan oluşan ve sadece tek bir kuvvet çeşidine bağlı olarak kullanan makinelere basit makine denir. Basit makinelerde uygulanan kuvvetin büyüklüğü ve yönüne bağlı olarak değiştirilen iş yapma kolaylığı sağlayan iş gücü olarak ifade edilir. Basit makinelerin kullanım amacı hız, kuvvet ve zamandan tasarruf etmektir. Fakat basit makinelerin kullanımı asla enerjiden kazanç edinilmez. Basit makineler konusunda kaldıraçlar, makaralar, palanga, eğik düzlem, dişli çarklar, kasnak, çıkrık, vida ve tekerlek olarak ayrı ayrı incelenir.

3. Ünite Maddenin Yapısı ve Özellikleri: bu ünitede doğada bulunan elementlerin daha kolay incelenebilmesi için, her elementin kendine ait genel özellikleri ve her elementin proton, atom numarası, kütle numarası gibi belirli özelliklere göre sınıflandırılan periyodik sistem ilk olarak incelenir. Daha sonra atomun kimliğine bakılarak atomdaki proton sayısı belirlenir. Bu proton sayısına göre elementlerin sınıflandırılması yapılır. Elementler kendi arasında metal, ametal ve soygazlar olmak üzere üç grupta incelenir. Bu konuların devamında kimyasal bağlar, asitler ve bazlar, kimyasal tepkimeler, son olarak ise Türkiye'de Kimya Endüstrisi ele alınır.

4. Ünite Işık ve Ses: Işık dünya üzerinde bulunan en önemli bir enerji kaynağı olarak ele alınır. Işığın nasıl kırıldığı ve yansıdığı incelenir. İkinci konu olarak ise burada mercekler anlatılır. Mercekler ince ve kalın kenarlı mercek olmak üzere ikiye ayrılır. Bu merceklerin kullanım alanlarının yaygın olduğu yerler belirtilir. Kullanım alanlarından bazıları gözlerde bozukluk sonucu oluşan rahatsızlıkların düzeltilmesi için kullanılır. Örneğin; hipermetrop yakını göremeyen kişiler için kullanılmaktadır.

5. Ünite Canlılar ve Enerji İlişkileri: bu ünitede besin zinciri ve bu zincirde bulunan canlılar arasındaki enerji akışını, dünya üzerindeki canlılar arasındaki madde döngüleri, sürdürülebilir kalkınma ve canlıların yapısındaki çeşitli teknolojiler kullanılarak ihtiyacımız olan ürünlerin laboratuvar ortamında steril koşullarda üretilmesini sağlayan biyo-teknoloji konusu incelenir.

6. Ünite Maddenin Halleri ve Isı: bu konuda öz ısı, maddeler arasında ısı alışverişi ve sıcaklık değişimi bu değişime bağlı olarak maddenin katı, sıvı ve gaz halleri arasındaki değişim incelenmektedir. Maddenin katı hali en düzenli olan yapı iken gaz hali ise en düzensiz yapıya sahiptir.

7. Ünite Yaşamımızdaki Elektrik: bu ünitede elektrik yükleri, elektriklenme ve ayrıca elektrik yüklü cisimler konusu ele alınır.

8. Ünite Deprem ve Hava Olayları: 8. Sınıfın son konusu olarak depremle ilgili temel kavramlar, hava olayları, mevsimlerin oluşumu ve dünya üzerinde görülen iklim çeşitleri konu anlatımı yapılır.
" } ] }