{ "title": "7 Sınıf Matematik Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/7-Sinif-Matematik-Konu-Anlatimi-32745.png", "date": "19.01.2024 21:01:59", "author": "Nazlı turan", "article": [ { "article": "7. Sınıf matematik konu anlatımı, 7. Sınıfta anlatılan konular çember ve daire, grafikler, veri analizi ve olasılık, alan ve hacim, tam sayılar, cebir ve geometri, tam sayılardan rasyonel sayılara, oran orantı ve çokgenlerdir. Aslında yedinci sınıf ara geçiş bir sınıf olduğu için konuları öğrencileri zorlayabilir. Fakat yoğun bir çalışma temposu ile halledilemeyecek bir şey yoktur.

7. Sınıf matematik konu anlatımı, konu başlıkları nelerdir?

Tam sayılarda işlemler: Doğal sayılar kümesini ve negatif tam sayıları kapsayan kümeye denir. Eksi sonsuz ile artı sonsuz arasındaki herhangi bir elemana tam sayı denir. Bir ile artı sonsuz arasındaki tam sayılara pozitif tam sayı denir. Eksi 1 ile eksi sonsuz arasındaki tam sayılara negatif tam sayılar denir. İki pozitif tam sayı toplanırken sayıların mutlak değerleri toplanır ve sonuca her zaman artı işareti yazılır. Yani iki pozitif tam sayı topladığınızda sonuç her zaman pozitif bir tamsayı çıkar. Negatif iki tam sayı toplarken sayıların mutlak değeri toplandıktan sonra çıkan sonucun önüne eksi işareti yazılır. Yani negatif iki tam sayının toplamı her zaman negatiftir. Zıt işaretli iki tam sayı toplanırken sonuç mutlak değeri büyük olan sayının işaretini alır. Önce mutlak değeri büyük olan sayıdan küçük olan tam sayı çıkarılır. Daha sonra da işaret belirlemesi yapılır. Bir tam sayının toplama işlemine göre tersi o tam sayının negatifidir. Sıfırın toplama işlemine göre tersi bulunmamaktadır yani sıfırın toplama işlemine göre tersi yine kendisidir. Toplama işleminde değişme özelliği varken çıkarma işleminde değişme özelliği bulunmamaktadır. Küçük bir tam sayıdan büyük bir tam sayıyı çıkardığınız takdirde sonuç her zaman negatif olur.

Rasyonel sayılar: 7. Sınıf matematik konu anlatımının temeli niteliğindedir. Pay ve payda kısmından oluşan sayı grubuna denir. A bir tam sayı ve b sıfırdan farklı bir tam sayı olmak üzere a/b şeklinde yazılabilen sayılara rasyonel sayı denir. Rasyonel sayılar kümesinin sembolü Q'dur. Her tam sayının paydası 1 olduğu için tam sayılar kümesi aynı zamanda rasyonel sayılar kümesinin içerisindedir. Yani rasyonel sayılar kümesi tam sayılar kümesini kapsamaktadır. Sıfırdan büyük olan rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar; sıfırdan küçük olan rasyonel sayılara ise negatif rasyonel sayılar denilmektedir. Rasyonel sayıyı ondalık sayı şeklinde yazdığınızda ondalık kısımdaki rakamlardan belli bir rakamdan sonra sonsuza kadar tekrar ediyor yani devrediyor ise bu sayılaar devirli ondalık sayılar denir. Devirli ondalık sayılarda sadece devreden sayıların üzerini bir devir çizgisi konulur. Payı paydasından büyük olan kesirler birden büyüktür ve bu kesirlere bileşik kesir denir. Payı paydasına eşit olan kesir ise bire eşittir ve bu kesirlere tam sayılı kesirler denir. Payı paydasından küçük ise kesirler birden küçüktür ve bu kesirlere basit kesir denir.

Oran ve orantı: benzer ifadeleri birbirimizi bölünme işlemi sonucunda çıkan sonuçların karşılaştırılmasına oran denir. Orantı ise birden fazla oranın birbirine eşitliğine verilen isimdir. Orantı çeşitleri iki tanedir birincisi ters İkincisi ikincisi doğru orantıdır. Ters orantı da bulunan ifadelerden biri artarken diğer ifade azalır. Ters orantıda yapılan işlem karşılıklı çarpımdır. Doğru orantıda ise çokluklardan ikisi beraber artar veya ikisi beraber azalır. Bu orantı çeşidine yapılan işlem çapraz çarpımdır.

Çokgenler:7. Sınıf matematik konu anlatımı içerisinde anlatılsada aslında geometri konusudur. Birbirine doğrusal olmayan en az üç noktanın aynı düzlem içerisinde art arda doğru parçaları ile birleşmesi sonucu meydana gelen kapalı geometrik şekillere verilen isimdir. Köşegen tanımı ise çokgenlerin bir kenarının iki ucu komşu köşeleri birleştiren doğru parçalarına verilen isimdir. Bir dörtgenin bir köşesinden geçen köşegen sayısı 1, beşgenin ki 2 altıgenin ise üç tanedir. Çokgenlerin bir köşesinden geçen köşegen sayısını bulmak için kenar sayısından 3 sayısını çıkarmanız yeterlidir. Bunun nedeni ise köşegen komşu olmayan köşeleri birleştirir; seçilen köşenin kendisi ve 2 komşusu sayılmaz. N kenarlı birçokgen için köşegen sayısını veren formül: n×(N-3)/2'dir. Birçokgenin iç bölgesinde herhangi bir bölgesinden veya çokgen üzerinden alınan iki noktayı birleştiren doğru parçası tümüyle bu çokgenin iç bölgesinde kalmış ise çokgen dış bükey çokgendir. Fakat bu şartı sağlamıyor ise bu çokgene içbükey çokgen denir.
" } ] }